Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 13 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld geef je per jaar uit en hier gaat het vooral aan op

Met de huidige inflatie hebben Nederlandse huishoudens ook te maken met een nieuw fenomeen: krimpflatie. Maar wat geeft een gemiddeld huishouden eigenlijk uit in een jaar tijd? En waar wordt dat geld aan besteed?

Dat wordt duidelijk in het rapport Nederland in cijfers 2022, van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld besteedt een Nederlands huishouden jaarlijks 35.000 euro.

Uitgavenpatroon: zoveel geef je per jaar uit

De gemiddelde uitgaven van een huishouden zijn dus bijna gelijk aan een volledig jaarinkomen van Jan Modaal. Het meeste geld wordt besteed aan huisvesting, water en energie. Van de totale 35.000 euro gaat ruim een derde aan deze kostenposten op: gemiddeld komt dat neer op 11.821 euro. Ruim 12 procent wordt uitgegeven aan voeding en op de derde plaats staat vervoer; daar wordt zo’n 11 procent van de uitgaven aan besteed.

Soort besteding (CBS) % van totale besteding Bedrag
Huisvesting, water en energie 33,2 11.620 euro
Voeding 12,6 4.410 euro
Vervoer 11,2 3.920 euro
Recreatie en cultuur 8,5 2.975 euro
Stoffering en apparaten. 6,5 2.275 euro
Restaurants en hotels 4,7 1.645 euro
Kleding en schoenen 3,9 1.365 euro
Communicatie 3,5 1.225 euro
Alcoholhoudende dranken en tabak 3,4 1.190 euro
Overig 12,5 4.375 euro

Niet voor ieder huishouden zijn de bestedingen natuurlijk gelijk verdeeld. Zo zijn eenpersoonshuishoudens relatief gezien meer geld kwijt aan huisvesting, energiekosten en water, dan meerpersoonshuishoudens. Vrouwelijke eenpersoonshuishoudens zijn relatief gezien het meest kwijt aan huisvesting, water en energie. Gemiddeld besteden zij hier 42,3 procent van hun uitgaven aan. Bij mannelijke eenpersoonshuishoudens gaat 39,8 procent van de uitgaven op aan huisvesting, water en energie, blijkt uit het rapport.

Horeca, voeding en genotsmiddelen

Relatief gezien wordt het aandeel dat wordt besteed aan huisvesting kleiner naarmate het inkomen van het huishouden hoger wordt. Huishoudens zonder kinderen, maar in een koppel besteden relatief gezien een groot deel van het inkomen aan horeca. Alleenwonende mannen besteden relatief gezien het meeste aan voeding en genotsmiddelen.

Wat het uitgavenpatroon op individueel niveau ook is, feit blijft dat het leven een stuk duurder is geworden. Mocht je dus nog op zoek zijn naar manieren waarop je ook nu toch kunt sparen, lees dan onderstaand artikel.

5 spaartips waarmee je ongemerkt 4.078 euro per jaar bij elkaar sprokkelt

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.