Stijn Kuster
Stijn Kuster Interview 16 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Beleggen in vloeibaar goud: 5 vragen aan whisky-investeerder Michel Kappen

Whisky kennen de meeste mensen als drank, maar daarnaast is het ook een goede investering. Hoeveel valt er daadwerkelijk te verdienen aan het vloeibare goud? We spreken met Michel Kappen. Naast liefhebber is hij oprichter van Scotch Whisky Investments.

Wie slim investeert, kan aan alles geld verdienen. Of het nou om Bitcoin of zeldzame sneakers gaat: als je op het juiste moment inkoopt en verkoopt, maak je winst. In deze rubriek spreken wij met experts en investeerders. Deel 4 sleurt ons mee we in de wereld van Schotse Single Malt Whisky met Michel Kappen, eigenaar van Scotch Whisky Investments.

In gesprek met whisky-investeerder Michel Kappen

Michel dronk tot zijn 21e jaar geen alcohol, maar de jongens uit zijn voetbalteam wel. “Als jullie willen drinken, dan moet je écht spul hebben”, zei hij in de kantine, terwijl hij een fles Ballantine’s uit zijn tas haalde. “We dronken ‘m op in longdrinkglazen, maar dit liep niet goed af!”

Sinds die dag krijgt Michel voor elke verjaardag een fles whisky cadeau. Maar pas op 28-jarige leeftijd begon hij daadwerkelijk met proeven. “Twee jaar later had ik zoveel flessen dat mijn partner niet meer wist wat ze mij cadeau moest doen. Dus gaf ze een reis naar Schotland.”

beleggen, investeren, whisky, scotch whisky investments
Springbank 1966 (Afbeelding: World Whisky Index)

Na de reis naar Schotland kocht Michel een van zijn eerste bijzondere flessen, bij een kleine slijter in Amsterdam. “Twintig keer ben ik naar de slijter geweest en uiteindelijk heb ik daar 340 gulden voor een Springbank 1966 betaald.” Deze fles bleek later een uitstekende belegging te zijn. Hij verkocht de fles voor 1.700 euro.

Scotch Whisky Investments

Inmiddels liggen er voor tientallen miljoenen euro’s aan zeldzame flessen in opslag in Sassenheim en 1.500 vaten in Schotland. Al deze whisky wordt niet gedronken of letterlijk verkocht, maar bewaard. Daardoor stijgen ze op termijn in waarde én voorkomen we dat deze unieke whisky’s worden geconsumeerd en op termijn verdwijnen: ze zijn simpelweg onvervangbaar.

Je kunt geen whisky produceren die bijvoorbeeld 25 jaar oud is. Daarom beschouwen we de bijzondere Schotse single malt whisky’s eigenlijk als werelderfgoed: uniek, schaars en onvervangbaar. Dit maakt whisky een interessant beleggingsproduct. Beleggen in whisky wordt, door een groeiende vraag en schaarste steeds populairder.

1.Wat is het hoogste rendement dat je ooit hebt gehaald?

“Samen met een investeerder ging ik in 2012 naar een distilleerderij in Schotland. Zij hadden daar drie unieke flessen van elk 15.000 euro per stuk. Uiteindelijk mochten wij er maar twee kopen. Een paar maanden terug hebben we één fles voor 270.000 euro verkocht. Dat is het absolute record.”

2. Drink je deze whisky’s weleens op?

“Heel exclusieve flessen worden vaak niet gedronken. Maar als er een feestje wordt gegeven, gaat er zeker eentje open. De meest bijzondere whisky die ik heb gedronken heeft 80 jaar op een vat gerijpt. Daarmee is het de oudste whisky ter wereld. Deze moet nog op de markt komen, maar gaat waarschijnlijk 50.000 euro per fles kosten.”

Investeren in Bitcoin: 5 vragen aan trader en analist Madelon Vos

“Of ik dit ook de lekkerste whisky vind, kan ik niet zeggen. Whisky heeft zo’n complexe smaak dat ik niet spreek over ‘lekker’. Bij iedere gemoedstoestand past een andere dram.”

3. Wat is een goede fles om in te investeren?

“Beleggen is altijd een risico en we mogen simpelweg geen fles labelen als goede of slechte investering. Als we toch kijken naar iets wat een potentieel goede investering is, dan kun je bijvoorbeeld een fles kopen van een distilleerderij die gesloten is. Dan weet je zeker dat er geen nieuwe meer worden bijgemaakt.”

“Vanaf zo’n 500 tot 1.000 euro kun je al serieus beginnen met beleggen, maar er zijn ook flessen waarmee je met minder geld al een leuk rendement kan behalen. Zo staan er nu ook flessen voor ongeveer 140 euro te koop die erg schaars worden en dus potentieel in prijs stijgen.”

4. Wat is de grootse fout die je hebt gemaakt?

“Ik had er spijt van dat ik mijn Springbank 1966 had verkocht. Daarom heb ik hem weer teruggekocht van de koper. Maar dit was niet de duurste fout die ik ook gemaakt heb.”

Michel Kappen, Whisky, World Whisky, Index, investeren in Whisky
(Afbeelding: Michel Kappen)

“Ik heb in het begin vaker flessen op internet gekocht. Eén keer kwam ik erachter dat ik namaakflessen had. Dit heeft mij duizend euro gekost. Nadat ik deze fout had gemaakt, ben ik direct begonnen met mijn eigen platform.”

5. Waarom whisky zo’n zekere belegging?

“Na Bitcoin is whisky de beste belegging van de afgelopen tien jaar. Gemiddeld zijn de flessen in tien jaar tijd met 550 procent gestegen. En dit rendement is ook écht wat het oplevert. Flessen whisky hebben namelijk geen onderhoud nodig en hoeven, in tegenstelling tot wijn, niet op een bepaalde temperatuur bewaard te worden. Gewoon rechtop zetten is genoeg.”

Investeren in sneakers: 5 vragen aan Outsole-baas Frank Klerks

“Je kunt de whisky dan voor eeuwig bewaren, dit komt door het hoge alcoholpercentage. Alle bacteriën en organismen zijn dood. Hierdoor verandert de smaak van een fles ook niet meer. Daarnaast is het vrijwel zeker dat whisky in prijs gaat stijgen. Hoe ouder een fles wordt, des te schaarser hij is. Je hebt dus tegen lage kosten een fysieke langetermijnbelegging met een hoog rendement.”

Geïnteresseerd in het beleggen in whisky, kijk dan hier op Scotch Whisky Investments.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.