Alrik de Jong
Alrik de Jong Interview 2 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Interview met Frank Lammers over de filmwereld: ‘Dat is toch K*T?

Ferry: De Serie is zoals verwacht weer een kijkcijferhit op Netlfix. De prequel-serie vertelt het verhaal van de jonge Ferry Bouman en hoe hij een van de grootste XTC-dealers van Europa werd. Hoofdrolspelers Frank Lammers en Elise Schaap nestelen zich achter de praattafel en laten hun licht schijnen op de Nederlandse filmwereld.

In de Nederlandse filmwereld wordt volgens Frank Lammers namelijk nog teveel binnen de lijntjes gekleurd, terwijl de voornamelijk Belgische producties Undercover en Ferry: De Serie laten zien dat mensen ook heel gelukkig kunnen worden van “lelijke en duistere dingen”. Dat vertelt hij in het ANP-interview naar aanleiding van de prequel over zijn personage Ferry Bouman, die vrijdag op Netflix verschijnt.

Frank Lammers: ‘Nederlandse filmwereld te braaf’

“Er zit een andere basisgedachte achter”, zegt Frank Lammers over Nederland “Hier wordt er namelijk nog altijd vanuit gegaan dat het moet voldoen aan de vraag ‘gaan mensen ernaar kijken?’ En gek genoeg denken ze dan in negen van de tien gevallen dat dat gebeurt met een romantische komedie. Terwijl je ziet aan het succes van deze serie dat dat helemaal niet per se hoeft. Je kan ook lelijke, duistere dingen maken waar heel veel mensen heel gelukkig van worden.”

Helaas zit die aanpak niet ons bloed, zegt de hoofdrolspeler van Ferry: De Serie. “Het is echt een cultureel verschil. Ik benoem het altijd als volgt: je hebt in België dEUS en wij hebben Frans Bauer”, zegt hij verwijzend naar de Belgische rockband met een randje. “Dat is heel kort door de bocht, maar dat is wel een beetje wat het is. Niks ten nadele van Frans Bauer, hartstikke leuk. Maar die andere kant krijgt weinig kans om zich te ontwikkelen in Nederland. En dat is jammer”, aldus Frank Lammers.

Elise Schaap: ‘Het is niet alleen maar k*t’

Ook Elise Schaap, die in de Netflix-serie weer Ferry’s vrouw Daniëlle speelt, signaleert dat verschil. “Het is gewaagder, gedurfder”, zegt ze over België. “En het begint allemaal bij een goed script. En ik heb het idee vanuit mijn ervaring, dat daar veel meer tijd overheen is gegaan, dat is helemaal af voordat je begint. En wat ik hier vaak heb meegemaakt, is van ‘oh leuk we gaan met z’n allen een film maken’, ‘oh we gaan een serie doen’ en dan zijn de dingen nog niet af. En dat zie je dan vaak terug”, zegt de tegenspeler van Frank Lammers.

interview, ferry de serie, undercover, frank lammers, elise schaap, netflix serie
Frann Lammers en Elise Schaap in Ferry: De Serie (Afbeelding: Netflix)

“Maar ik zie het rooskleurig in hoor”, zegt ze. “Ook door de samenwerking rond Undercover en Ferry: De Serie. En je ziet steeds meer producties samenwerken met Nederlanders en Belgen. Ik mag nu ook weer naar België voor een productie. Dus misschien dat het zich lekker laat aansteken. We kunnen er absoluut wat van leren”, vervolgt Elise Schaap. “Het mag iets gewaagder hier, en er mag iets meer risico genomen worden”, haakt Frank Lammers aan. “Wat is er nou leuk aan binnen de lijntjes kleuren, dat is toch kut?”

Elise Schaap, op iets nettere toon: “En het is niet alleen maar k, u, t, want wat ze met Mocro Maffia hebben gedaan vind ik ook echt heel tof. Het is een uitzondering, maar laten we dat vooral niet vergeten.” Frank Lammers: “Ja, maar die hebben dat met heel veel moeite zelf uit de grond getrapt. En niet elk creatief mens kan dat, dat je ook nog ondernemer bent. Vanuit je hart moet je dingen maken, maar daar moet je dan wel de kans voor krijgen. En dat is nog niet zo.”

Undercover-prequel Ferry: De Serie op Netflix

Ferry: De Serie, een prequel van Undercover, is nu te streamen op Netflix

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.