Alrik de Jong
Alrik de Jong Human Interest 25 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Nederlandse superfans van Beyoncé in 11 portretten: ‘Ze maakt me compleet’

Fotografen Chris en Marjan gingen voor Manners Magazine naar International Beyoncé Day in Club NYX. Ze kwamen terug met 11 prachtige portretten van wat je wel superfans mag noemen.

Er zijn veel redenen om bewonderaar te zijn van Queen B. Haar muziek, de mode en kunst, Beyoncé de powervrouw, de mooie vrouw, haar megashows, en ga zo nog maar even door.

International Beyoncé Day in Club NYX, Amsterdam

De meest uitgesproken fans kwamen vrijdag 23 september samen in Club NYX. Deze ontmoetingsplaats aan de Reguliersdwarsstraat is een van de zeldzame clubs in Amsterdam die nog doet denken aan de ruimdenkende jaren 80 en 90 in de hoofdstad. Een smeltkroes van alle culturen, subculturen en seksuele voorkeuren is hier de doodnormale standaard.

Een keer per jaar is de club gevuld met Beyoncé-fans, in alle toonsoorten. Chris en Marjan portretteerden een aantal van hen tijdens International Beyoncé Day. Met de hamvraag: wat maakt Queen B zo bijzonder?

Sarah

21 jaar
Utrecht

“Beyoncé is the epitomy of black power en female power. Ze is gorgeous. En ze maakt elk jaar een totaal ander album, met een ander geluid waar je gewoon van kan genieten.”

Sarah, international beyoncé day, club nix, manners, queen bee
Sarah (Foto: Chris en Marjan / Manners)

Syfan

24 jaar
Bovenkarspel

“Ik ben Beyoncé-fan geworden toen ik negen jaar was. Ze heeft me veel inspiratie gegeven in een zware tijd in mijn leven. Toen ik jong was, ben ik heel veel verloren en Beyoncé heeft me met haar muziek geholpen. Ik waardeer waar zij voor staat en wat voor muziek ze maakt.”

Syfan, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Syfan (Foto: Chris en Marjan / Manners

Marc

48 jaar
Amsterdam

“Ik heb haar concert in 2013 gezien in New York. Toen ben ik fan geworden. Ik houd niet van Destiny’s Child, alleen van Beyoncé. Jay-Z is ook goed trouwens. En dat nummer van Jay-Z met Alicia Keys ook.”

Marc, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Marc (Foto: Chris en Marjan / Manners)

Stefano

24 jaar
Rotterdam

“Ik ben met haar muziek opgegroeid, omdat mijn nichten groot fan haar waren. En de muziek die ze nog steeds maakt, vind ik superleuk. Altijd groovy, altijd vibey, altijd iets nieuws en dat trekt me gewoon aan.”

Stefano, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Stefano (Foto: Chris en Marjan / Manners)

Keo

32 jaar
Amsterdam

“Beyoncé staat voor mij voor vrijheid. Dankzij haar muziek kan ik zo expressief zijn als ik wil en uiting geven aan al mijn gevoelens. Beyoncé is een platform.”

Keo, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Keo (Foto: Chris en Marjan / Manners)

Ruben

27 jaar
Amsterdam

“Ik geef sinds vijf jaar een annual Beyoncé party. Het is een soort van unofficial pre-party voor dit feest. She is the greatest entertainer alive. De manier hoe ze muziek maakt, hoe ze kunst maakt, hoe ze haar leven leeft, vind ik heel mooi. En marketingtechnisch ben ik ook heel erg fan. I wish dat ik die grain of thought had, hoe zij zich positioneert in de muziekwereld en in de wereld an sich.”

Ruben, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Ruben (Foto: Chris en Marjan / Manners)

Vanity

27 jaar
Rotterdam

“Er zijn verschillende redenen waarom ik fan van Beyoncé ben, maar ik zal er eentje geven: ze maakt me compleet. Mijn drag is ook deels door haar geïnspireerd. Toen ik zeven was, zag ik haar voor het eerst. Ik vond haar een godin met zoveel kracht. Ik dacht ik wil zo zijn als ik groter word en here I am.”

Vanity Vickers, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Vanity (Foto: Chris en Marjan / Manners)

Josephine

20 jaar
Vlissingen

“Eigenlijk houd ik niet heel erg van haar muziek. Maar doordat mijn beste vriend en tevens ex-schoonbroer mega Beyoncé-fan is, kan ik er niet omheen. Partition vind ik wel echt fijn, dat is gewoon een geil nummer.”

Josephiene, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Josephine (Foto: Chris en Marjan / Manners)

Vincent

21 jaar
Den Haag

“Ze is inspirerend, elk nummer is een nieuwe inspiratie, elk album is wat anders, ze vindt zichzelf elke keer weer opnieuw uit. Het eerste nummer dat ik van haar hoorde was Crazy in Love of Naughty Girl. Ik was gelijk fan.”

Vincent, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Vincent (Foto: Chris en Marjan / Manners)

Jewell

25 jaar
Den Haag

“Ik vind haar kracht heel sterk. Ze is als zwarte vrouw een van de meest iconische vrouwen van de afgelopen vijftig tot honderd jaar.”

Jewell, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Jewell (Foto: Chris en Marjan / Manners)

Themida

21 jaar
Amsterdam

“Beyoncé empowert vrouwen, dat waardeer ik aan haar. En natuurlijk haar looks.”

Themida, international beyoncé day, club nyx, amsterdan, manners, queen b
Themida (Afbeelding: Netflix)

Bekijk ook het artwork van Renaissance, het meest recente album van Beyoncé. Die foto’s zijn geschoten door de Nederlandse fotografe Carlijn Jacobs.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.