Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Huisdieren zijn volgens onderzoek dé remedie tegen eenzaamheid

Dankzij het internet en smartphones staan we ieder moment van de dag in verbinding met de hele wereld. Toch zijn er zelden zoveel mensen geweest die zich eenzaam voelen. Eenzaamheid is een groeiend probleem, en dat is echt niet alleen onder ouderen. Gelukkig zijn er oplossingen, zoals het nemen van een huisdier.

Uit onafhankelijk onderzoek (uitgevoerd in opdracht van Nestlé Purina) blijkt dat veel huisdierbezitters zich gezonder voelen dankzij hun trouwe metgezel. Zo geven vier van de vijf huisdierbezitters aan dat hun lichamelijke en mentale gezondheid beter is dankzij hun huisdier.

Huisdieren zijn een oplossing voor het eenzaamheidsprobleem

Opvallend genoeg staan de meeste Nederlanders zonder een huisdier er ook zo in. Zestig procent van hen verwacht dat het nemen van een hond of kat een positief effect heeft op hun lichamelijke en mentale welzijn. Alles bij elkaar ziet ongeveer twee derde van de Nederlanders het hebben van een huisdier als een goede investering in je gezondheid.

Hoe de nietsvermoedende hond van Elon Musk koersen doet schommelen

Volgens Anya Pieroen van Nestlé Purina kunnen huisdieren dan ook een grote rol spelen in het oplossen van een belangrijk maatschappelijk probleem: “Als maatschappij hebben we de laatste jaren te maken met een enorm eenzaamheidsprobleem. Mede door de pandemie wordt dit probleem steeds groter. Nu blijkt dat de aanwezigheid van een huisdier vijftien procent van de Nederlanders uit hun sociaal isolement kan halen en zo een maatschappelijk probleem helpt oplossen, dan is dat heel positief nieuws.”

Mensen overtuigen van een huisdier

Dat een huisdier grote invloed heeft op het eenzaamheids- en geluksgevoel blijk ook uit het onderzoek. Van de huisdierenbezitters geeft driekwart aan dat ze zich gelukkiger en minder eenzaam voelen door hun kat of hond. Mensen die geen huisdier hebben moeten daar nog even van overtuigd worden. Slecht een kwart denkt dat een huisdier hen minder eenzaam kan laten voelen.

Captain Marvel cat Goose Nick Fury
Samuel L. Jackson approves 👌 (Afbeelding: Disney / Marvel Studios)

Volgens Pieroen onderschat deze groep de positieve invloed van huisdieren op de gemoedstoestand: “Dit toont aan dat op dit gebied nog een lange weg te gaan is, om ook de positieve invloed van een hond of kat op de eenzaamheid en het geluksgevoel beter te belichten.”

Neem niet zomaar een hond of kat

Dit moet volgens haar echter wel met beleid gebeuren. Een huisdier is een grote verantwoordelijkheid, dus je moet er niet zomaar eentje aanschaffen: “Ik pleit niet voor het massaal aanschaffen van huisdieren. In Nederland zijn op dit moment al ongeveer twee miljoen honden en drie miljoen katten,” aldus Anya Pieroen.

Netflix bewijst dat huisdieren de beste bingepartners zijn

Anya stuurt liever aan op andere manieren en initiatieven om met dieren in contact te komen: “Het is belangrijk om te belichten dat mensen gezonder worden in lijf en tussen de oren als zij met een dier in contact komen. Aandacht voor de talloze initiatieven waarbij mensen aan een huisdier worden gekoppeld als oppas of voor adoptie, of voor programma’s waarbij honden mee kunnen naar de werkplek, is al een stap in de goede richting.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.