Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 10 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze hond kost 150.000 euro, maar hij is het meer dan waard

Weinig is zoveel waard als de vriendschap van een hond, maar 150.000 euro zullen zelfs de grootste dierenvrienden iets te gortig vinden. Zeker als je bedenkt dat ook Svalinn-honden na een jaar of tien dit aardse leven inruilen voor de eeuwige jachtvelden. 

De mensen voor wie de Svalinn-honden gefokt worden, vinden het beestje zijn prijs meer dan waard. Dit ras is namelijk vooral populair bij paranoïde miljonairs. Elk jaar worden er twintig gefokt in het uitgestrekte landschap van Montana, Verenigde Staten. Daarna worden ze voor 150.000 euro verkocht als waakhond, al is de Svalinn-hond veel meer dan dat.

De Svalinn-hond: lief, betrouwbaar en dodelijk

De Svalinn-hond is een mix van de Hollandse, Mechelse en Duitse herder. Vriendelijk van karakter, totdat je hem de opdracht geeft om iemand aan te vallen. Dan rukt hij met evenveel plezier je strottenhoofd uit je nek. Klinkt grof, maar zo omschrijft de Amerikaanse fokker hem nu eenmaal.

svalinn hond
(Afbeelding: Svalinn)

Op de website lezen we ook andere, iets minder brute typeringen van de hond. ‘Een lieve Navy Seal in je huis’ klinkt al wat sympathieker. ‘Een kruising tussen Jason Bourne en Seth Rogen’ is onze favoriet.

Play time en kill time

Bij politiehonden zien we dat een agent de knop van ‘wees lief’ naar ‘bijt dood’ makkelijk kan vinden, maar andersom blijkt dat iets ingewikkelder. Zo liet Zembla in een aflevering zien dat politiehonden vaak een hele tijd het spaakbeen en de ellepijp van een slachtoffer afkluiven, voordat ze eindelijk luisteren naar het ‘LOSSS!’ van de agent.

Voor de Svalinn-hond zit dat anders, belooft de Amerikaanse fokker. Ze zijn getraind om iemands intentie te doorzien en dat doen ze altijd precies goed. Als een onbekende je huis binnenloopt, dan weet de hond meteen of diegene er is om je te beroven of dat het ‘je buurman is die een kopje suiker komt lenen’. Naast een vriendelijke killer is deze hond dus ook een soort superpsycholoog die menselijke intenties feilloos kan doorzien. Volgens de fokker dan. Als onze buren een Svalinn-hond nemen, dan halen we de suiker voor de zekerheid ergens anders. 

Anderhalve ton, daar kun je ook een huis in de mooiste regio van Finland van kopen (inclusief 52.000 euro klusgeld). Heb jij liever een Svalinn-hond? Dan kun je er eentje kopen via de website van de Fokker.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.