Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Huizenmarkt 4 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Huis in Noorwegen met beste uitzicht ter wereld kost 100.000 euro

In Nederland hebben aftandse portiekwoningen tegenwoordig de prijs van een paleis, maar op de buitenlandse woningmarkt vind je wel nog parels voor een prikkie. Zo staat in Noorwegen een huis met het mooiste uitzicht ter wereld te koop voor amper 100.000 euro.

Wie droomt van een eigen huis maar niet bij het Koningshuis hoort, bij ASML werkt of het meest luie beroep van Nederland uitoefent, maakt in Nederland nauwelijks nog kans op een eigen huis. Rutte had gelijk toen hij Nederland een gaaf land noemde, maar dit vinden we niet zo gaaf. In een ander gaaf land dat niet ver weg ligt, mag je nog wel met een kleine portemonnee dromen van een eigen woning. Manners neemt je mee op huizenjacht in Noorwegen.

Emigreren naar Noorwegen met een budget van 100.000 euro

Met een budget van 100.000 euro heb je in Nederland uitzicht op een brug, omdat je daar dan onder ligt. Hoe anders is het in Noorwegen. We kunnen ons geen plek op aarde bedenken waar we een mooier uitzicht hebben dan vanaf de veranda van dit huis in Noorwegen. De vraagprijs is iets hoger dan √©√©n ton: 101.929,56 euro. Voordat we laten zien wat je daarvoor krijgt, tonen we eerst graag het uitzicht bij een vari√ęteit aan weersomstandigheden en jaargetijden.

huis kopen in noorwegen
(Afbeelding: Finn)
huis kopen in noorwegen
(Afbeelding: Finn)
huis kopen in noorwegen
(Afbeelding: Finn)

Huis kopen in Noorwegen: de details

Dan het huis zelf. Het bouwjaar dateert uit 1850, maar de begane grond heeft door de jaren heen wel enige modernisering ondergaan. Niet supermooi (vooral de wc), wel degelijk. Het grootste probleem is het warm stoken van de 144 vierkante meter die het woonhuis omvatten.

Huis in Noorwegen met beste uitzicht ter wereld kost 100.000 euro
(Afbeelding: Finn)
huis kopen in noorwegen
(Afbeelding: Finn)
huis kopen in noorwegen
(Afbeelding: Finn)
huis kopen in noorwegen
(Afbeelding: Finn)

Het energielabel is oransje (da’s oranje in het Noors). Klinkt best redelijk, maar helaas komt deze kleur in Noorwegen overeen met de allerslechtste waardering. Bij ons zou dit huis energielabel G krijgen. Op het moment van schrijven is het -9 graden in de regio waar het huis ligt. Gelukkig hou je vast enig budget over voor een flinke lading brandhout om de houtkachel mee te stoken. En een paar extra dikke Mart Smeets-truien mee!

Wonen in natuurgebied in Noorwegen

Het beste van de ruim 3000 vierkante meter waarvan je eigenaar wordt als je dit huis in Noorwegen koopt, is dat het perceel gelegen is in de regio Rondane. Dit is een van de mooiste natuurgebieden in Noorwegen. Het dorpje Folldal met 1.200 inwoners ligt vlakbij en is het hoogst gelegen dorp van Noorwegen (op 750 meter boven de zeespiegel). Vandaar dat het zo koud is. Meteen voor de deur stroomt de folla, waar je kunt (ijs)vissen.

Vlakbij liggen bovendien prachtige wandelpaden waar elanden en rendieren rondlopen en waar je bergtochten boven de 2000 meter kunt maken. Bovendien ligt Rondane maar een paar honderd kilometer ten noorden van Oslo. Daarmee is het dus best prima bereikbaar. Al met al scoort deze woning maximaal op natuurpracht en betaalbaarheid en vormen de kou en slechte isolatie de grootste uitdagingen.

Ben jij ge√Įnteresseerd in dit huis met spektakul√¶r utsikt (eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, dat Noors)? Neem dan contact op met makelaar Magne via deze pagina op de Noorse Funda.

Voor dezelfde prijs in Nederland wonen?

Eerder in dit artikel zeiden we dat je met een ton op zak in Nederland onder een brug zou belanden. Dat is niet helemaal waar, want het goedkoopste huis op Funda kun je er wel degelijk van aanschaffen. Hou je zelfs nog 20.000 euro over voor de verbouwing (en die is nodig).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.