Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 2 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Meest luie beroep’ van Nederland krijgt fors meer salaris in 2024

Ze staan niet bekend om hun arbeidsethos, toch krijgen ze er de komende jaren fors meer loon bij. De 150.000 rijksambtenaren van Nederland. Deze week werd er een nieuw cao-akkoord gesloten. Jawel, deze tak van ambtenaren krijgt meer salaris.

Het is wellicht gratuit om ambtenaren zomaar lui te noemen. In het geval van de zoveelste communicatiemedewerker of beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening vinden wij het echter wel terecht. Lui of niet, ze krijgen er allemaal een vorstelijke opslag bij. En dat terwijl ze toch al bij de bestbetaalde sectoren van Nederland hoorden.

Ambtenaren krijgen er 11,2% salaris én extra beloning bij

Op 1 januari 2024 kregen de 150.000 rijksambtenaren er al 1,5% bij, maar dit valt in het niet bij de loonsverhoging die ze hebben uitonderhandeld voor de nieuwe cao. Vanaf 1 juli 2024 krijgen ze er allemaal 8,5% extra loon bovenop. Daarnaast gaan alle schaalbedragen met 50 euro omhoog, hetgeen nog eens tot een indirecte salarisverhoging van 1,1% leidt voor de ambtenaren. In totaal komt dit neer op een gemiddelde loonsverhoging van 11,2% voor elke rijksambtenaar.

Nog steeds is dit niet alles. Alle ambtenaren ontvangen de komende tijd meerdere eenmalige uitkeringen. Volgende maand krijgen ze 1.200 euro, in november nog eens 800 euro en in juli 2025 een laatste uitkering van 350 euro. Dat zijn toch leuke extraatjes om klokslag 17:00 mee op het terras te gaan zitten.

Rommelende onderbuik

Je kunt vraagtekens zetten bij deze fikse loonstijging voor ambtenaren. Al vóór deze forse verhoging vormden rijksambtenaren de op-een-na bestbetaalde beroepsgroep (na de financiële sector), zo becijferde NRC in 2022.

Moeten de mensen die als belangrijkste taak het innen van belastinggeld hebben, zichzelf van dit geld nóg beter belonen? Wij bij Manners voelen het rommelen in onze onderbuik, en dat komt niet door de krokandellen die vandaag bij de lunch werden verkocht.

Leuker én meer salaris

Niet alleen de rijksambtenaren gaan erop vooruit. Ook de vertegenwoordigers van het leukste beroep waarvoor je geen diploma nodig hebt, hebben ijzersterk onderhandeld. Zij krijgen er procentueel nóg meer salaris bij dan de luie rijksambtenaren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.