Tessa Ham
Tessa Ham Sparen 1 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

5 manieren een zo hoog mogelijke spaarrente te realiseren

Met een rente van 0,00 procent en zelfs een negatieve spaarrente als je veel vermogen hebt, is het logisch dat je naar manieren zoekt om een zo hoog mogelijke spaarrente te realiseren. Hoe zorg je voor meer rendement, zonder dat je meteen je geld in aandelen, vastgoed of crypto hoeft te investeren?

We delen vijf manieren om zoveel mogelijk uit je spaargeld te halen.

Een zo hoog mogelijke spaarrente realiseren

Met een spaarrente van 0,00 procent, is het interessant om eens naar de volgende punten te kijken.

1. Vergelijk spaarrentes

Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar er zijn weinig mensen die van bank wisselen en al helemaal niet nadat ze al even aan het werk zijn. Maar als je de spaarrentes vergelijkt op sites als Independer en Spaarrentesvergelijken.net zie je dat er ook (onbekendere) banken bestaan die een hogere spaarrente hebben. Zo biedt de Franse Renault-bank nu een variabele rente van 0,35 procent. Dat is wel wat anders dan 0,00 procent.

Doe natuurlijk wel altijd goed research naar de bank. Het is belangrijk om hierbij te letten op de volgende punten:

  • Hoe stabiel is de rente van de bank? Past de bank deze vaak aan?
  • Is de rente geen tijdelijke actierente?
  • Moet je verplicht een betaalrekening openen bij de spaarrekening? Deze kosten drukken op de hogere rente die je krijgt, waardoor je soms beter bij je huidige bank kunt blijven.

2. Deposito sparen

Heb je een spaardoel waarvoor je jouw geld een tijdje niet nodig hebt? Dan kan deposito sparen een manier zijn om een hogere spaarrente te realiseren. Bij deze manier van sparen zet je een bepaald bedrag vast bij een bank voor een bepaalde periode. Je kunt in deze periode geen geld uit je deposito halen. In ruil daarvoor krijg je van de bank een hogere spaarrente dan bij een normale spaarrekening. Hoe langer je het geld vastzet, des te hoger de rente vaak is.

Het voordeel van het ‘vastzetten’ van je geld is dat je er niet bij kan. Je komt dus niet in de verleiding om het uit te geven. Maar dat is ook meteen het nadeel: bij een financiële tegenvaller kun je niet zomaar je spaargeld opnemen. Zorg dus dat je geld vastzet dat je niet nodig hebt. Een goede financiële buffer is ook belangrijk.

3. Groen sparen

Wanneer je groen spaart, wordt je spaargeld voor minimaal 70 procent geïnvesteerd in groene projecten. Bij groen sparen kun je waarschijnlijk niet rekenen op een hogere spaarrente, maar omdat de overheid dit wil aanmoedigen, kom je wel in aanmerking voor een belastingvoordeel. Groen sparen is dus leuk voor je portemonnee én het milieu.

Het nadeel is dat producten van banken waar je groen kunt sparen, niet vaak openstaan voor nieuwe spaarders. Je enige optie is momenteel om voor 1 december een Rabo GroenSparen rekening te openen. Je kunt dan vanaf 1 januari 2022 gaan groen sparen. ABN Amro komt naar verwachting eind dit jaar met een nieuwe groendeposito.

Durf je wat meer risico te lopen met je spaargeld? Dan kun je ook groen gaan beleggen. Hierbij kun je rekenen op hetzelfde belastingvoordeel. Het fonds waar je in wil investeren, moet wel erkend zijn door de Belastingdienst. Hier zie je een overzicht van erkende beleggingen.

4. Spaar zegeltjes

Oké, het mag dan misschien iets zijn wat je oma doet, maar vergis je niet: op een vol boekje met koopzegels haal je tegenwoordig een veel beter rendement dan op je spaarrekening. Bij Albert Heijn haal je met een vol zegelboekje zes procent rendement, bij de Coop en Jumbo zo’n 4 procent.

5. Pensioen sparen of beleggen

Als je geen of weinig pensioen opbouwt (als ondernemer of in loondienst) is het zeker interessant om te gaan pensioensparen of beleggen. Je krijgt hiermee namelijk een belastingvoordeel: een flink deel van wat je op je pensioenrekening stort, krijg je weer terug van de Belastingdienst.

Maar ook als je wel pensioen opbouwt, is het interessant om uit te zoeken of je nog jaarruimte hebt (er is een maximaal bedrag dat je per jaar mag storten om in aanmerking te komen voor dit belastingvoordeel), want heel veel Nederlanders bouwen ongemerkt te weinig pensioen op.

Met een online tool (bijvoorbeeld van Brand New Day) kun je gemakkelijk berekenen of jij nog jaarruimte overhebt.

Er zijn natuurlijk nog genoeg andere slimme manieren om meer uit je spaargeld te halen, van ‘gewoon’ beleggen en je schulden aflossen tot investeren in jezelf of een groener huis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.