Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 11 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Zo haal je meer uit je geld! Profiteer van hoge rente dankzij deze slimme spaarstrategie

Wie meer uit zijn geld wil halen zonder daarvoor iets te hoeven doen, moet echt eens over de grens kijken. De rente op spaargeld in andere EU-landen blijven op een hoger niveau dan bij ons. Daarnaast is de inflatie afgekoeld en verwacht De Nederlandsche Bank dat die de komende jaren afzwakt tot onder het streefniveau van 2%. Sparen is weer echt de moeite waard. Maar hoe haal je het meeste uit je spaargeld? Let op: als lezer van Manners ligt er een extra bonus op je te wachten.

Eenvoudig in het buitenland sparen

Hoewel veel banken in Europa hun spaarrente de afgelopen jaren flink verhoogden, deden de drie grootste Nederlandse banken dat maar mondjesmaat. Bij deze banken krijg je niet meer dan 1,7% rente, terwijl veel banken in het buitenland rentes van meer dan 3 procent bieden aan spaarders. Dat is gewoon ‘gratis’ geld dat je laat liggen als je je geld op een Nederlandse rekening laat staan.

Uit een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat veel Nederlanders huiverig zijn om te sparen in het buitenland. En dat is zonde want je laat rente liggen. En het is volledig onterecht. Nederlanders lijken onvoldoende op de hoogte te zijn van de nationale depositogarantiestelsels van Europese landen, waarbij spaartegoeden tot € 100.000 per bank per rekeninghouder zijn beschermd. Dit geldt voor iedereen, of je nu inwoner bent van dat land of niet. Je krijgt je spaargeld tot die ton binnen 7 werkdagen terug. Heb je nou meer dan een ton? Lucky you! Dan kun je je geld over meerdere banken verspreiden.

Je spaargeld opknippen 

Het is aan te raden om je geld ‘op te knippen’. Het deel dat je op je betaalrekening laat staan is alleen voor je gebruikelijke uitgaven. Het geld dat je misschien nodig gaat hebben, zet je op een vrij opneembare spaarrekening. Hierop ontvang je dan rente. Via Raisin tot bijvoorbeeld 3,26 procent per jaar bij Distingo Bank uit Frankrijk. Raisin is een online platform dat voor jou je geld op een door jou uitgekozen bankrekening zet. Daar hoef je dus zelf niks aan te doen en het kost je ook geen geld.

Steeds meer Nederlanders besluiten ook om een deel van hun geld dat ze voor een bepaalde periode kunnen missen, vast te zetten op een depositorekening met een vaste looptijd en vaste rente. De rente op zulke rekeningen ligt nóg hoger en je profiteert daar gedurende de hele looptijd van. Op dag één weet je precies hoeveel geld je aan het einde uitgekeerd krijgt. Looptijden variëren van 3 maanden tot wel 10 jaar. Via Raisin spaar je bijvoorbeeld bij Aareal Bank uit Duitsland of de Crédit Agricole Auto Bank uit Italië.

Sparen met een depositoladder

Je kunt je spaarbedrag opsplitsen en over verschillende rekeningen verdelen. Dit heet een depositoladder of depositotrap-strategie.

Je kunt bijvoorbeeld een spaarbedrag van € 25.000 in vijf stukken verdelen die je vervolgens op vijf verschillende depositorekeningen met verschillende looptijden wegzet. Één rekening met een looptijd van één jaar, één met een looptijd van twee jaar, etc. Met een depositoladder kun je flexibeler reageren op rentewijzigingen. Je eerste deposito komt na één jaar vrij, je tweede een jaar later, je derde deposito na drie jaar, enzovoort. Zijn de rentes in de tussentijd gestegen, dan kun je hier sneller op inspelen en direct profiteren van de hogere rente in plaats van dat je moet wachten tot dat je geld op andere deposito’s vrijkomt.

Van hoge rente profiteren met Raisin

Bij Raisin hoef je je slechts één keertje te identificeren bij het openen van je Raisin-rekening. Daarna kun je volledig online meerdere rekeningen openen en beheren bij verschillende banken. Een nieuw spaarproduct is dan binnen een paar kliks geregeld.

Het grootste voordeel van Raisin is het ruime aanbod aan spaarrekeningen en deposito’s met toprentes uit verschillende Europese landen. Met 40 partnerbanken is Raisin het enige spaaraccount dat je ooit nog nodig zal hebben. Alle partnerbanken van Raisin vallen onder nationale depositogarantiestelsels, bij welke bank je ook zit. Zodoende is je geld dus tot € 100.000 gegarandeerd.

Het platform verwelkomt alle klanten – een spaarrekening kun je al vanaf 1 euro openen. Spaarders met veel vermogen kunnen hun geld eenvoudig tussen verschillende partnerbanken spreiden, want het depositogarantiestelsel geldt per bank. Raisin is volledig gratis en – erg handig – de Nederlandstalige klantenservice staat voor je klaar als je vragen hebt.

Lezers die via Raisin.nl/manners een spaarproduct afsluiten, ontvangen met de code PROMOTIE100 een tijdelijke bonus (geldig tot 19 augustus). Afhankelijk van het inlegbedrag krijg je tot wel € 100 extra op je rekening.

In samenwerking met Raisin

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.