Redactie
Redactie Films & Series 12 sep 2016
Leestijd: 5 minuten

Hoe realistisch is het verhaal van Pablo Escobar in Netflix serie Narcos?

Het tweede seizoen van Narcos – het boeiende verhaal over Pablo Escobar – verscheen onlangs op Netflix, waardoor ik dwangmatig al mijn activiteiten voor het weekend moest staken. Na de tiende aflevering was ik zowel vermoeid, ontdaan als vol met vragen. Een nachtelijke Google-sessie bracht mij tot de volgende antwoorden.

*Dit artikel staat vol met spoilers, dus wees voorzichtig óf kom na het kijken van seizoen 2 nog een keer terug.

Hoe historisch accuraat is Narcos?

Behoorlijk. Hoewel voor elke aflevering een disclaimer wordt geplaatst over de vrije vertaling van de gebeurtenissen en Narcos, dé serie over Pablo Escobar geen documentaire is, kun je er vanuit gaan dat de serie geen fantasieverhaal is. Niet gek ook, als je bedenkt dat de echte Steve Murphy en Javier Peña als consulten hebben opgetreden tijdens het produceren van Narcos. Toch zijn er een aantal zaken die niet kloppen met de waarheid. De belangrijkste op een rijtje:

    • Steve Murphy kwam in werkelijkheid pas drie dagen voor de overgave van Pablo (het moment dat hij zich liet ‘opsluiten’ in zijn zelf gebouwde gevangenis La Catedral) aan in Colombia. Het grootste deel van seizoen 1 heeft hij dus niet meegemaakt.

    • Drugsbarones Judy Moncada is verzonnen, net als accountant Blackbeard en Colonel Carrillo. Laatstgenoemde is een samensmelting van twee leiders van Search Bloc, een groep agenten die zich maar met één ding bezighielden: het neerhalen van Pablo Escobar.
    • Journaliste Valeria Velez was ook in het echte leven een muze van de drugsbaron, maar werd niet vermoord door Los Pepes. Ze overleefde het avontuur met Escobar, verkreeg asiel in The United Snakes of America (zoals Pablo altijd sarcastisch refereerde naar Amerika) en schreef vanuit daar een boek over haar uitspattingen met de besnorde drugsdealer, miljardair en terrorist.
  • Aan het begin van seizoen één lijkt het alsof Pablo en zijn neef zelf een handeltje in smokkelwaar hebben opgezet. In werkelijkheid werkten ze voor gangster Alfredo Gomez Lopez, de man die Pablo eveneens in aanraking heeft gebracht met het geliefde witte poeder.
  • De zoon van Pablo Escobar, die nu door het leven gaat als Sebastian Marroquin, schreef begin deze maand op zijn Facebook-pagina dat er volgens hem 28 zaken schorten aan het tweede seizoen (zoals de favoriete voetbalclub van zijn vader). Let wel, de tekst is in het Spaans. De Engels vertaling vind je hier (met dank aan Manners-lezers Cedric Deneweth en Tjardo Stroek).

Wat is er met de familie van Pablo Escobar gebeurd?

Op 2 december 1993 overleed de drugsbaron. Over de dood van Pablo Escobar gaan verschillende theorieën (zoals zelfmoord, vlak voor hij gepakt werd). Zijn familie (zoon Juan Pablo Escobar was toen 16 jaar oud) moest het daarna zonder zijn bescherming doen. En dat was geen gemakkelijke klus.

Samen met haar twee kinderen kwam Pablo Escobar’s vrouw Maria Victoria Henao Vallejo na afwijzingen van Ecuador, Peru, Brazilië, Zuid-Afrika en Mozambique terecht in Argentinië. Daar liet ze haar naam veranderen in Maria Isabel Santos Caballero. Ook de namen van haar kinderen werden veranderd. De anonimiteit van de familie duurde niet lang, want nog geen vijf jaar later werden ze ontmaskerd. Maria zou samen met haar zoon drugsgeld hebben witgewassen. Vijftien maanden later kwam ze vrij vanwege een gebrek aan bewijs (ze heeft meer maanden in de bak gezeten dan ‘El Patron’ ooit in het gevang heeft doorgebracht – de ironie).

De zoon van Pablo Escobar, destijds genaamd Juan Pablo, veranderde zijn naam in Sebastian Marroquin (twee willekeurige namen uit het telefoonboek), deed een opleiding tot industrieel ontwerper en werd actief als architect. Hoewel Sebastian zijn vader in de documentaire Sins of my Father (kijktip!) als een liefdevolle man omschrijft, verafschuwt hij zijn misdaden. In de docu is te zien hoe hij afspreekt met de kinderen van Pablo’s slachtoffers en diep door het stof gaat. Ook spreekt hij zich duidelijk uit tegen drugshandel.

Dochter Manuela Escobar Henao, Pablo’s ‘kleine prinsesje’, is volledig in de luwte verdwenen. Ze was slechts tien jaar oud toen haar naam noodgedwongen werd veranderd in Juana Manuela Marroquin Santos. Verschillende bronnen beweren dat ze een aantal zelfmoordpogingen heeft gedaan, maar dat is ook echt het enige wat te vinden is over de nu 32-jarige vrouw.

Is de familie van Pablo Escobar schuldig bevonden aan misdaden?

Na de onterechte veroordeling wegens het witwassen van geld, is de familie vrijgesproken van alle aantijgingen. Of het moreel van Maria (die Pablo bleef steunen en beschermen) ook schoon is, valt te betwijfelen.

Over de vraag of Juan Pablo betrokken was bij de zaken van zijn vader, geeft hij het volgende cryptische antwoord: ‘Mijn vader heeft mij altijd gesteund en aangemoedigd de persoon te zijn die ik wilde zijn. Hij heeft mij nooit onder druk gezet bij het kartel te komen of hem op te volgen.’

Ook heeft hij geen hekel aan zijn vader, zo schrijft de Volkskrant. ‘Ik ben niet trots op hem als publiek figuur. Maar als vader was hij fantastisch.’ (…) ‘Ik mis mijn vader echt nog elke dag. En heus niet omdat hij mij in exorbitante weelde heeft grootgebracht. Weet je wat het mooiste was met hem? Als we met z’n tweeën wandelden. Dan waren we dikke vrienden.’ Hoe het nu gaat met Juan Pablo, de zoon van Pablo Escobar, lees je in het artikel: Focus sprak met Juan Pablo.

Wat is er met het geld van Pablo Escobar gebeurd na zijn dood?

Drugsdealers houden – je verwacht het niet – geen exacte administratie bij van alle in- en uitgaven. Wat er precies met al het geld van El Doctor is gebeurd na zijn dood, is daardoor moeilijk in te schatten.

Volgens vraag- en antwoordsite Quora is een groot deel van zijn bezittingen in beslag genomen door de overheid en het Calikartel. Het geld dat op zijn rekeningen stond, is waarschijnlijk verdeeld tussen de Colombiaanse en Amerikaanse regeringen. En dan zijn er nog de mythes over kisten vol dollars, verstopt in muren en begraven onder de grond. De vraag is natuurlijk: wie was de meeste succesvolle drugsbaron?

Volgens Pablo’s zoon heeft de familie geen peso overgehouden aan het vermogen van zijn vader. Sebastian: ‘Er is geen geld. Ik zou willen dat het er was. Dan zouden we miljoenen aan de armen geven. Maar het is allemaal weg.’

Benieuwd naar de woningen waar Pablo Escobar in woonde? In dit artikel zie je hoe ze er toen en nu bijstaan. Ook bijzonder: dit schitterende vijfsterrenhotel was ooit het vakantiehuisje van Pablo Escobar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.