Martyn de Jong
Martyn de Jong Gezondheid 1 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Slechte huid? Wellicht zijn eiwitshakes de boosdoener

Je eet gezond, leeft gezond en de pubertijd ligt inmiddels mijlenver achter je. Alleen wil die slechte huid nog steeds niet bijtrekken. Veel mannen hebben hier last van en wisten tot voorheen niet wat ze moesten doen om dit recht te trekken. Nu blijkt echter dat de shakebeker lozen wel eens het verschil zou kunnen maken.

Amerikaans onderzoek toonde namelijk aan dat whey eiwitshakes en zuivel mogelijk tot de oorzaken behoren. In 2008 publiceerden Harvard Epidemiologen al over het verband tussen zuivel en acne. Zij stelden dat de kans op acne al aanzienlijk toeneemt door het drinken van 1 of meerdere glazen melk per dag. Ditzelfde effect vindt ook plaats bij het nuttigen van cottage cheese. En nu, enkele jaren later mag whey eiwit zich ook bij het rijtje der boosdoeners aansluiten.

Onderzoekster Nanette Silverberg kwam tot deze conclusie tijdens een studie naar acne bij mannelijke sporters. Zij vroeg een aantal fanatieke krachtsporters die kampten met acne om hun whey eiwitten een periode in de pot te laten. Hun antwoord: ‘Nee!’.

Verslavende factor?

Nanette verbaasde zich over de verslavende factor van het spul, wat naar alle waarschijnlijkheid meer te maken had met angst om spiermassa te verliezen. Toch draaiden de heren op den duur bij en waagden een poging.

Het resultaat was opmerkelijk. Binnen 2 weken hadden alle heren zichtbaar minder last van acne en konden zij beginnen met een enzoylperoxide- of antibiotica-behandeling. En waar deze voorheen niet aansloeg maakte de afwezigheid van whey de kuur plotseling wél effectief.

Conclusie

Als jij maar niet van jouw slechte huid afkomt, dan is het wellicht een goed idee om jezelf even aan dit experiment te onderwerpen. Laat hiervoor alle vormen van zuivel links liggen of probeer in ieder geval whey uit jouw dieet te schrappen en kijk wat het voor jou kan doen. Je hebt tenslotte niets te verliezen, behalve jouw vervelende acne.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.