Redactie
Redactie Sneakers 30 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

De essentiële herenschoenen en de verschillen

De ene nette herenschoen is de andere niet, maar welke essentiële herenschoenen moet jij nu kiezen? Wij nemen enkele populaire varianten formele herenschoenen onder de loep en belichten kort maar krachtig de verschillen en hoe je ze het beste kunt dragen.

Oxfords

Oxfords zijn voor veel mannen de meest draagbare formele schoenen dankzij hun eenvoud. Een oxford kenmerkt zich doorgaans door een slanke vormgeving en onderscheidt zich ten opzichte van een derby met name rondom de lip van de schoen. Hier heeft een oxford wel stiksels, maar bestaat-ie nog steeds uit één stuk, in tegenstelling tot de derby.

Je draagt Oxfords het beste met een pak of onder een nette pantalon.

Semi-brogue

De Semi-brogue oxford voegt de nodige decoratie toe aan de redelijk neutrale basis van de oxford. De semi-brogue heeft een neus die gelijk is aan de brogue, dus met geperforeerde decoratie, maar de slick achterkant van een Oxford.

Je draagt de semi-broque als een oxford, maar dit is de iets meer fancy variant voor wie schwung prefereert boven klassieke eenvoud.

Wingtip Oxford

De wingtip oxford vertoont sterke gelijkenissen met de semi-brogue, met als verschil dat de geperforeerde decoratie over de neus niet recht loopt, maar in een soort M-vorm (vleugel).

Je draagt een wingtip oxford gelijk aan een semi-brogue.

Derbies

Het verschil tussen oxfords en derbies schuilt met name in die eerder genoemde lip: derbies hebben twee leren flappen die over de lip heen vallen en weliswaar gestikt zijn, maar niet vastgestikt zijn aan de rest van de schoen. Je trekt de flappen bijeen door de veters.

Je kunt derbies, als het iets informelere broertje van de oxford, zowel formeel als ook casual-chique dragen.

Wingtip Derby

Net zoals een derby zich met de opgestikte flappen onderscheidt van een oxford, doet de wingtip derby ditzelfde ten opzichte van een wingtip oxford. De wingtip derby is derhalve een iets meer in het oog springende variant van de derby.

Monk Straps

Monk straps herken je eenvoudig aan de riempjes waarmee je ze vast maakt. Wij onderscheiden de klassieke monk strap met één riem en de double monk strap met dubbele riem.

Voor welke variant van de twee je ook gaat: monk straps combineren een klassieke formele look met wat flair (hoewel het zeker ook een klassieke schoen is). Waar wij oxfords, brogues en derbies eerder classificeren als Engels, geven wij monk straps het label Italiaans mee. Je draagt ze dus ook zeker onder een pak, maar ze komen het beste tot hun recht onder lichtere, modernere pakken. De monk strap leent zich ook prima voor een chique informele look, bijvoorbeeld onder een goede chino.

Brogues

Brogues komen zowel in de vorm van een derby als een oxford maar onderscheiden zich door een all over decoratie met perforaties. Nu een uiting van flair en luxe, van oudsher functioneel om water af te drijven. De brogue, die zich soms ook kenmerkt door een net ietwat dikkere zool, is het meest extravagante model onder de klassieke herenschoenen.

Bucks

De buck is als een oxford of derby (dus zonder of mét flaps) maar dan van suède. De buck is een bijzonder veelzijdige schoen die komt in een veelvoud aan kleuren. Van alle formele schoenen is dit de variant die het eenvoudigst casual te dragen is.

Door zijn grote aanbod aan kleuren en omdat-ie van suède is, kun je bucks onder een pak dragen, maar net zo eenvoudig onder een wollen pantalon, een katoenen chino of zelfs jeans.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.