Redactie
Redactie Human Interest 17 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

De woningen van Pablo Escobar; toen en nu

Pablo Escobar, de grootste drugsbaron ooit, was op zijn hoogtepunt goed voor 25 miljard dollar. Een bedrag waarmee je letterlijk alles kunt doen en kopen. En dat was precies wat hij deed.

Hij kocht huizen alsof het een brood was bij de bakker, liet woningen bouwen voor de armen, vocht een bloedige oorlog met rivaliserende kartels én met de Colombiaanse overheid, realiseerde zijn eigen gevangenis en bouwde een themapark – inclusief tientallen exotische dieren, zwembaden en gigantische beelden van dinosauriërs.

De Netflix-serie Narcos gaf een mooi inkijkje in het leven van Escobar, maar hoe staan de locaties uit de serie er vandaag de dag bij? Hieronder vind je fototour langs de woningen van de drugsbaron.

Themapark Hacienda Nápoles

Na de dood van Escobar werd het terrein geplunderd door omwoners, ze hoopten ergens een kist met geld te vinden. Nadat het terrein jarenlang in verval was geraakt, besloot een investeerder nieuw leven in het park te blazen. De naam en ingang bleven hetzelfde, inclusief het vliegtuigje waarmee Escobar ooit cocaïne de grens over smokkelde.

De rest van het park kreeg een Jurassic Park-achtige make over. Grappig detail: Pablo kocht in z’n hoogtijdagen één mannelijke en drie vrouwelijke nijlpaarden. Inmiddels is dat aantal vervijfvoudigd, allen afstammelingen van het eerste mannetje dat nog altijd vrolijk rondzwemt. Hieronder vind je eerst de foto’s van het vervallen terrein en daarna hoe het nu is; een kindvriendelijk remake van het park dat ooit in handen was van de man die duizenden doden op z’n geweten heeft. Ironisch.

Vervallen:

Nu:

La Catedral

De gevangenis die Pablo tot La Catedral had omgedoopt, onderging hetzelfde lot als het bovenstaande themapark. Na z’n dood werd het eerst volledig geplunderd door gelukszoekers. Ook hier werd geen dollar gevonden. Als troost namen de plunderaars vaak een souvenir mee in de vorm van een baksteen.

Omwoners stripten het pand daarna tot de grond, op zoek naar bruikbare materialen. Jaren later was er nog nauwelijks iets over van La Catedral. In 2007 werd het gebied en de restanten aan een groep monniken geschonken, die er een tempel plus opvang voor de armen bouwden.

Op de onderstaande foto’s vind je nog wel details terug van de gevangenis, zoals de toegangspoort en het helikopterplatform. En natuurlijk het adembenemende uitzicht. Gelukkig is er een journalist geweest die direct na de ontsnapping van Escobar beelden heeft gemaakt van het interieur. De drugsbaron leefde in grote luxe, voor die tijd en omstandigheden.

Foto’s: Tom Griggs

En de rest

Pablo had gigantisch veel woningen, de een interessanter dan de ander. De onderstaande foto’s zijn gebouwen die ook in de serie Narcos voorkomen, het flatje waar hij als normale burger probeerde te overleven (maar naar verluidt uiteindelijk werd neergeschoten door de autoriteiten) en zijn graf.

Op de bovenste verdieping, met dakterras, had Pablo een heuse bunker gebouwd waar hij 24/7 werd beschermd. Het gebouw speelt een prominente rol in Narcos. Na zijn dood heeft de stad Medellín het gebouw veranderd in een politiebureau, als steek onder water richting de drugsbaron.

Vanuit dit pand runde Pablo een groot deel van zijn business en bouwde hij waarschijnlijk aan zijn “Robin Hood”-plannen; het verdelen van zijn rijkdom onder de armen.

Het bescheiden flatje in Los Olivos, Medellín. De politie wist hem te lokaliseren nadat hij net iets te lang met zijn zoon aan de telefoon had gezeten.

Het bescheiden graf van de grootste drugsbaron ooit. Het kan gek lopen, zo blijkt. Foto’s: Toerist2Townie

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.