Joris van Velzen
Joris van Velzen Kapsels & Baarden 23 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

6 tips voor het kweken van je eerste baard

In ‘Best of Manners’ kijken we naar in het verleden gepubliceerde artikelen die we gewoon nog een keer onder jouw aandacht moéten schuiven. Grote kans dat je deze pareltjes namelijk gemist hebt. In deze editie lees je zes praktische en eenvoudige tips om nu eindelijk eens die goede baard te gaan kweken. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 21 oktober 2014.

De winter komt eraan en een extra vachtje kunnen we allemaal wel gebruiken. Nu is niet iedere man gezegend met een goede baardgroei, maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet proberen. Het gaat om de juiste verzorging en aandacht om van je tienerlook af te komen. Rock jij deze winter nog een baard boven je double breasted trenchcoat? Lees dan deze 6 tips voor het kweken van je eerste baard.

Heb geduld

De eerste tip is ook gelijk de lastigste: geduld hebben. Een volle baard is er bij de meeste mannen namelijk niet binnen een week. Het kweken van je eerste baard kan makkelijk een maand of langer duren. Zorg dat je hem tussentijds trimt, zodat alle haren dezelfde lengte blijven. Gebeurt dit niet van nature, omdat bijvoorbeeld de haren op de kin sneller groeien dan die op jouw wangen, trim dan de langste haren gelijk met de rest.

Accepteer de jeuk

De nieuwe haartjes kunnen als een cactus in je gezicht prikken, wen er aan en accepteer dit. Die kriebelbaard duurt maximaal twee weken, het is eventjes doorzetten. Om jeuk zo veel mogelijk tegen te gaan, kam je jouw baard eerst even tegen de groeirichting in en vervolgens met de groeirichting mee. Draag een klein kammetje op zak om dit zo nu en dan te doen en zorg ervoor dat jouw huid altijd goed gehydrateerd blijft.

Was je baard

Het zijn haren, en die hoor je goed te verzorgen. Zorg dat je jouw baardharen dan ook twee keer per week wast met een milde shampoo en verzorg het daarna met een conditioner, ook al zijn de haren nog lang niet op volle lengte. Verzorgd haar blijft gezonder en zal voller ogen.

Extra verzorging

Wil je niet je vriendin prikken tijdens deze groei, dan is een baardolie aan te raden. Een goede baardolie zorgt voor zachtere haren en een gezonde glans. Daarnaast hydrateert deze olie ook de huid onder de baard.

Vermijd onnatuurlijke lijnen

Ga je voor die eerste volle baard, houd ‘m dan natuurlijk. Ga niet voor een overgestileerde baard met harde lijnen. Volg de natuurlijke groei van je baard en scheer alleen losse haartjes weg die zich te ver buiten de baard zelf bevinden. Groeit jouw baard door tot diep in je nek, houd dan de adamsappel aan als grens. Scheer de haren hier onder niet strak weg, maar volg de natuurlijke gronde vorm van jouw haargroei.

Wees je bewust van de vorm van jouw gezicht

Een baard moet passen bij de vorm van jouw gezicht. Heb jij een rond gezicht, dan doe je er verstandig aan om de haren op de wangen iets korter te houden, terwijl je meer nadruk kunt leggen op de haren op jouw kin. Heb jij daarentegen een smal gezicht, dan kun je kiezen voor een vollere bos op je wangen. Een vierkant gezicht of brede kaak is geschikt voor vrijwel elke volle baard.

[FB_AANJAGER]

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.