Redactie
Redactie Human Interest 18 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Man wint loterij, sterft aan coke-overdose

Het zal je maar gebeuren: je wint een gigantische jackpot. Voor veel winnaars is dit een mogelijkheid om hun leven radicaal om te gooien. En dat gaat niet altijd goed. In het geval van de 23-jarige James Hugston is dat een understatement. Hij moest zijn exorbitante levensttijl, die hij startte nog voordat hij het geld van de jackpot binnen had, bekopen met de dood.

Winnaar van de Powerball

De Powerball, ‘s wereld’s grootste loterij, hield Amerika de laatste dagen van 2015 in zijn greep. Een onwaarschijnlijk grote prijzenpot met een waarde van 1.5 miljard dollar zou worden verdeeld, onder andere in enkele hoofdprijzen variërend van enkele tientallen tot enkele honderden miljoenen.

Eén van de winnaars van de Powerball was de 23-jarige James Hugston. Hij greep één van de drie hoofdprijzen, in zijn geval goed voor 300 miljoen euro. Net zoals de meeste loterijwinnaars was James geen rijk man voordat het winnende lot zijn leven veranderde. Of in zijn geval: eindigde, maar over die trieste gebeurtenis later meer. Over Hugston was niet veel publiekelijk bekend maar wat wel bekend is, is dat hij in een eenvoudig driekamerappartement woonde voordat hij in één klap multimiljonair werd. En vanaf dat moment deed Hugston alles fout.

Alles fout wat je maar fout kunt doen na het winnen van de loterij

James Hugston ontpopte zich al snel tot een schoolvoorbeeld van een destructieve loterijwinnaar. Alles wat je fout kunt doen na het winnen van de loterij, deed James ook daadwerkelijk fout. Allereerst bleek zijn vriendin niet bepaald de liefde van zijn leven, zeggen wij met gepast gevoel voor understatement. Zijn eerste actie na het winnen van zijn vermogen, was namelijk haar aan de kant zetten. Classy.

Vervolgens kocht James voor enkele miljoenen een gigantisch vrijstaand huis. Nu is dat wellicht wat impulsief, maar geen vreemde actie voor iemand die 300 miljoen euro rijker is geworden. Echter, de haast van Hugston was opmerkelijk. Na het claimen van de prijs, duurt het zo’n 4 tot 8 weken voordat de loterij het geld uitkeert. Hugston hád dus nog helemaal niet de beschikking over zijn gewonnen centen: hij kocht zijn nieuwe onderkomen met een lening. Hoewel hij die lening naar alle waarschijnlijk als geverifieerde loterijwinnaar makkelijk kon krijgen, kun je natuurlijk je vraagtekens zetten bij het waarom. Kon hij echt niet nog een paar weekjes wachten?

Vraag een nieuwbakken multimiljonair wat hij het eerst zou doen na het winnen van zijn miljoenen, en 99 van de 100 zullen antwoorden: ‘een enorm feest geven voor mijn vrienden.’ Dat dit feest dan een tikje exorbitant wordt en wellicht enigszins uit de hand loopt, zal men je vergeven. James Hugston nodigde echter geen vrienden uit. Naar verluidt werd hij dood gevonden te midden van een kilo cocaïne en had hij 10 prostituees van het Internet besteld.

Exorbitant gedrag moeten bekopen met de dood

De geschiedenis leert dat niet iedereen om weet te gaan met een plotselinge drastische toename in vermogen. Ook James Hugston niet. Hij was, zo lijkt ons veilig om te stellen, niet de slimste jongeman die waarschijnlijk alleen maar even wilde feesten als een rockster en dat vervolgens moest bekopen met de dood. Tragisch en het pijnlijkste voorbeeld van een eenvoudige jongen die niet met zijn nieuwe vermogen om kon gaan. Wat er met zijn geld gaat gebeuren, is niet bekend. Hugston heeft nog één levend familielid: zijn 60 jaar oude moeder.

[FB_AANJAGER]

Update

Meerdere internationale bronnen maken melding van deze gebeurtenis, hoewel er inmiddels ook bronnen zijn die het verhaal tegenspreken. We houden je op de hoogte.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.