Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Nederlandse oorlogsfilm gaat De Slag om de Schelde achterna

De eerste trailer voor de Nederlandse oorlogsfilm Het Verloren Transport introduceert een internationale cast, een waargebeurd verhaal en indrukwekkend acteerwerk. Gaat Nederland opnieuw internationaal indruk maken met een oorlogsfilm?

Voor oorlogsfilms klop je al snel bij Hollywood aan. Neem bijvoorbeeld de het recent onthulde The Covenant, een spectaculaire nieuwe film van Guy Ritchie, met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. Dergelijke films zijn nou eenmaal prijzig om te maken, waardoor vaak enkel de grotere studio’s zich eraan wagen.

Nederlandse oorlogsfilms

Met de nadruk op ‘vaak’. Narvik, de waargebeurde oorlogsfilm die afgelopen maand naar Netflix kwam, komt uit Noorwegen. Ook de geprezen oorlogsfilm die HBO onlangs van Netflix jatte kwam niet uit Hollywood,  maar uit Slowakije. Het kan, het bestaat.

Ook in Nederland kunnen we onszelf overtreffen. In 2020 kwam De Slag om de Schelde uit, een oorlogsfilm die internationaal grote indruk maakte en ook in Nederland zelf een groot succes was. Ambitieuze oorlogsfilms van Nederlandse bodem, het kan. Sterker nog, in april komt een nieuwe film over de Tweede Wereldoorlog uit die hopelijk net zo goed uit gaat pakken dankzij een opvallende samenwerking.

Het Verloren Transport

Dan hebben we het over Het Verloren Transport, een oorlogsfilm van Saskia Diesing. Haar meest recente wapenfeit is Dorst, een Nederlandse dramafilm uit 2018, over een terminaal zieke moeder en haar dochter.

Het Verloren Transport speelt zich af in de lente van 1945. Een deportatietrein met honderden Joodse gevangenen strandt bij een Duits dorpje. Een dorp dat in handen is van het Rode Leger. “Tot elkaar veroordeeld en in een situatie van diep wantrouwen, wanhoop en wraak ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de Russische scherpschutter Vera, dorpeling Winnie en de Joods-Nederlandse Simone,” aldus de synopsis van de film. De hoofdrollen worden vertolkt door Hanna van Vliet, de Franse actrice Eugénie Anslin en de Duitse actrice Anna Bachmann.

20 april in de bioscoop

De waargebeurde film is geproduceerd in een samenwerkingsverband tussen de publieke omroep NTR en verschillende Nederlandse, Duitse en Luxemburgse filmfondsen en productiebedrijven. De eerste trailer voor Het Verloren Transport is deze week uitgebracht en laat alvast een goede indruk achter.

We gaan er pas in april achter komen of Diesing De Slag om de Schelde gaat evenaren, maar voorlopig houden we nog een slag om de arm. De film is nameljk al vertoond tijdens het Filmfestival van Keulen, waar de reacties wisselend waren. Het Verloren Transport draait vanaf 20 april in de Nederlandse bioscopen.

Nederlandse Oorlogsfilm het verloren transport
🍿 (Afbeelding: September Film)

Pathé

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.