Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

HBO Max gaat compleet veranderen: dag korting in Nederland?

Het is officieel: volgend jaar zal HBO Max ook in Nederland samengevoegd gaan worden met Discovery Plus. In Amerika zijn al nieuwe tarieven aangekondigd. Kunnen we hier ook gedag zeggen tegen onze levenslange korting?

April vorig jaar ging de spreekwoordelijke kogel door de kerk: Warner Bros. en Discovery, Inc. gingen samen. Met als gevolg dat David Zaslav als kersverse CEO aan het roer van het resulterende megabedrijf staat. Een zakenman die bekend staat om zijn hyper-commerciële en zuinige beleid. De man achter de transformatie die de Discovery-zenders de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. De één noemt het troep, de ander smult ervan.

HBO Max en Discovery Plus gaan samen

Vrij kort na de fusie kondigde Zaslav aan dat de streamingdiensten HBO Max en Discovery Plus samengevoegd zouden gaan worden. Dat stond ergens voor de zomer van 2023 op de planning. Je knippert één keer met je ogen, en opeens is het april 2023. Woensdagavond kwam dan ook het langverwachte grote nieuws naar buiten: HBO Max gaat verdwijnen.

Oké, het zit zo: HBO Max en Discovery Plus worden samengevoegd, met als resultaat een nieuwe streamingdienst die Max gaat heten. Het oude HBO Max verdwijnt dus. De reden dat we dat benadrukken, is dat Discovery Plus namelijk wél als losstaande streamingdienst zal blijven bestaan. Daarmee zijn we aanbeland bij het geniepige van deze beslissing.

Nieuwe tarieven en Nederland

Het publiek dat voor een lage prijs reality-content wil kijken, en geen behoefte heeft aan de prestigecontent van HBO, kan bij Discovery Plus blijven. Het publiek dat shows als Game of Thrones, Succession en Harry Potter wil volgen op HBO Max, kan gedag zeggen tegen de huidige lage tarieven. Over nieuwe Nederlandse prijzen is nog niks bekendgemaakt, maar de nieuwe prijzen in Amerika voorspellen niet veel goeds. Het goedkoopste abonnement kost daar 9,99 dollar, en dan heb je ook nog eens advertenties. Wil je 4K streamen? Dan ben je daar 19,99 dollar per maand kwijt.

Het ligt voor de hand dat Warner Bros. Discovery ook in Nederland aan de prijzen gaat sleutelen. Op Twitter maakte het Nederlandse account van HBO Max al bekend dat de streamingdienst hier pas ergens in 2024 zal gaan transformeren tot Max, waar ze in de Verenigde Staten al in mei afscheid moeten nemen van de oude situatie.

Geniepig einde voor levenslange korting?

Maar zelfs als de prijzen hier in Nederland niet omhoog schieten, dan hebben we alsnog de grote elephant in the room. Toen maart vorig jaar HBO Max in Nederland werd gelanceerd, was er een spectaculair lokkertje: iedereen die direct een abonnement nam, kreeg “voor altijd vijftig procent korting.” Zolang de streamingdienst bestaat. Je voelt ‘m al aankomen: Max is een nieuwe streamingdienst, technisch gezien. De kans is dan ook groot, zeker onder een CEO als Zaslav, dat men dat excuus aangrijpt om je alsnog de volle mep te laten betalen. Indirect heb je dan dus alsnog met een prijsstijging te maken. Maar goed, dit is vooralsnog pure speculatie. Op Twitter laat het Nederlandse account van HBO Max enkel los dat het “later meer duidelijkheid wil geven over de tarieven, inclusief eventuele aanbiedingen.’

Vrachtlading aan nieuwe content

Is er dan ook goed nieuws? Zeker. Met Discovery Plus krijgen abonnees van HBO Max er opeens een vrachtlading aan content bij. Van programma’s waarin huizen worden verbouwd tot sport. Kijk alleen al op de website van Discovery Plus: het is meer dan enkel slappe reality-televisie, maar je kunt er niet omheen dat Warner Bros. Discovery met deze zet twee uitersten samenbrengt.

Het resulterende totaalpakketje mag dan completer of zelfs sterker zijn, maar je moet jezelf als consument afvragen of het iets is waar je om hebt gevraagd. Het bedrijf zelf zet Max in de markt als “the one to watch.” “Het is the one to watchomdat ieder lid van het huishouden er precies kan zien wat hij of zij op een bepaald moment wil zien,” aldus David Zaslav.

Ook komt er een welkome, gloednieuwe app voor Max. JB Perrette, hoofd van streaming en games bij het bedrijf, erkende tijdens de aankondiging dat zowel de HBO Max als Discovery Plus apps “belangrijke tekortkomingen” hebben die het bedrijf zal aanpakken met de nieuwe interface van Max, waaronder een nieuw contentnavigatie-systeem en betere gepersonaliseerde aanbevelingen.

Twitter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.