Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 23 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

HBO Max-hitserie vernietigt je TV-jeugd met terugwerkende kracht

De nieuwe hitserie op HBO Max is geen serie à la Succession of Game of Thrones, maar Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV. Gelukkig wist je dit vroeger allemaal niet tijdens het bingewatchen van Nickelodeon.

True crime-documentaires lijken misschien het domein van Netflix, maar HBO Max doet nu ook een behoorlijke duit in het zakje. En hier zijn meerdere generaties mee in aanraking gekomen, zij het op indirecte wijze. Ontdek de giftige wereld van kindertelevisie uit de jaren 90 en 2000.

Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV op HBO Max

Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV duikt terug de kindertelevisiegeschiedenis in wel naar een van de meest duistere hoekjes. Je wordt als kijker namelijk meegenomen achter de schermen van het Nickelodeon van de jaren 90 en 2000 en daar wilde je niet zijn.

Centraal in de nieuwe hitserie van HBO Max staat Dan Schneider. Hij is de man achter successeries als All That (een soort talkshow voor kinderen), iCarly en The Amanda Show (met Amanda Bynes). En zoals dat kan gaan met succesvolle mannen in machtsposities, groeide hij uit tot een woeste dictator met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

TV-jeugd met terugwerkende kracht vernietigd

Het gevallen Nickelodeon-icoon Schneider viel vrouwelijke medewerkers en jonge actrices lastig. Maar met terugwerkende kracht zijn veel scènes uit zijn succesnummers ook volstrekt over de grens. Zo zijn er pijnlijke voorbeelden met onder anderen Jamie Lynn Spears in Zoey 101 en Ariana Grande.

Maar dit is allemaal nog kinderspel vergeleken met aflevering 3 van The Dark Side of Kids TV. Hierin vertelt een voormalige Nickelodeon-ster op 15-jarige leedtijd regelmatig seksueel misbruikt te zijn. Klachten en scepsis van haar vader werden genegeerd. En dan was Schneider nog niet eens de enige misbruiker van minderjarigen bij de televisiestudio.

De eerste vijf afleveringen van Quiet on Set: The Dark Side of Kids zijn nu te streamen op HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.