Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dag Hawkeye? Waarom #RIPJeremyRenner trending is op Twitter

Nee, Jeremy Renner is niet overleden. De 50-jarige Marvel-ster leeft voor zover we weten nog steeds. Toch is #RIPJeremyRenner enorm aan het trenden op Twitter. Wat is er aan de hand?

Jeremy Renner ken je natuurlijk als Hawkeye, een rol die hij vertolkte in een flink aantal Marvel-films. Binnenkort is hij ook als die superheld te zien in een gloednieuwe Disney+-serie, waarin ie naar verluidt (gedeeltelijk) het stokje overgeeft aan een nieuwe Hawkeye, net zoals in de comics.

#RIPJeremyRenner

Wellicht komt dat Marvel Studios ook goed uit, want Renner is allesbehalve geliefd op het internet. De hashtag #RIPJeremyRenner is gestart door een groep fervente Twitteraars die de acteur willen cancelen. Ja, cancel culture in zijn volle glorie.

Dat doet men echter niet zonder reden. Renner heeft namelijk een nou niet bepaald onbevlekt verleden. In 2014 scheidde hij van zijn ex-vrouw, Sonni Pacheco, na slechts tien maanden. Zij beweerde later dat Renner haar dreigde te vermoorden. Daar bleef het niet bij: Pacheco beschreef tevens een incident waar Renner een pistool in zijn mond stopte en zichzelf dood dreigde te schieten, maar vervolgens het pistool af liet gaan richting het plafond. Zijn doel? Haar bang maken. Althans, dat is wat zij beweert.

Twitter gaat los na ontslag The Mandalorian-ster: de beste tweets

Hawkeye, bijten en cocaïne

De verontrustende beschuldigingen houden daarmee niet op. De RIP Jeremy Renner-beweging brengt ook andere incidenten ter sprake waarvan Pacheco beweert dat ze hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld dat Renner onder invloed was van cocaïne en alcohol en zijn jonge dochter Ava beett. Ja, dat lees je goed: volgens Pacheco en ook Ava beet Renner zijn dochter.

Ava claimt dat haar vader haar beet toen hij ‘gemeen was en schreeuwde’. Daarnaast beweert haar moeder dat Renner cocaïne heeft achtergelaten in de badkamer, binnen handbereik en in het zicht van hun dochter.

Met de nadruk op ‘beweren’. Het is een eenzijdig verhaal. Een verontrustend verhaal waardoor Marvel zich toch even achter de oren gekrabt zal hebben, maar wij zijn geen rechters. Wij weten niet wat er is gebeurd, en kunnen dus ook geen conclusies trekken. Helaas blijft het niet enkel bij dergelijke privé-incidenten.

Schandalige interviews

De #RIPJeremy Renner-beweging stoort zich namelijk ook aan opmerkingen van Renner tijdens interviews. Hij gebruikte volgens hen denigrerende taal om transgenders te beschrijven, refereerde naar zwarte mensen met een racistische term tijdens een interview en noemde Black Widow zelfs een slet tijdens een interview voor de tweede Avengers-film. We hebben elk incident voor je gelinkt, dus je kunt zelf oordelen.

Al dat vermeende problematische gedrag is zorgwekkend, en des te meer een reden voor Marvel Studios om misschien eens een goed gesprek met Renner te voeren. Nu Gina Carano aan de kant is gezet door Disney willen de mensen achter #RIPJeremyRenner dat ook Renner op het matje geroepen wordt. Of, zoals de meest diehard voorvechters zeggen: dat de acteur gecanceld wordt.

Einde (Marvel-)carrière?

Einde carrière? Ongetwijfeld spelen deze issues wel mee in het plannen van Hawkeye’s toekomst binnen het Marvel Cinematic Universe. Maar gezien zijn leeftijd en de opvolger voor Hawkeye die al klaar staat, is de uitkomst waarschijnlijk hoe dan ook hetzelfde. Incidenten en hashtags of niet.

Dit soort acties laten in ieder geval een nare nasmaak achter. Het internet dat collectief voor rechter speelt, cancel culture, heeft hele gevaarlijke en lelijke kanten. Zeker als men er naast zit, zoals geregeld het geval is. Hopelijk krijgt Renner de kans om eerlijk door Marvel en Co. onder de loep te worden genomen, in plaats van een snelle exit omdat Twitteraars met hooivorken rondrennen…

Marvel Studios onthult nieuwe Hawkeye in officiële video en setfoto’s

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.