Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 26 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

5 x Harry Potter-magie die is ingehaald door de wetenschap

Waar we twintig jaar geleden met open monden zaten te kijken naar de magie van Harry Potter, passen we die nu toe in ons eigen leven. Vijf voorbeelden van wetenschap waarbij we ons destijds niets konden voorstellen.

Twintig jaar geleden draaide Harry Potter en de Steen der Wijzen, de eerste film uit de reeks, nog op volle toeren in de bioscoop. Briljant bedacht door J.K. Rowling, al die tovenarij. Maar in de loop der jaren heeft de wetenschap niet stil gezeten en zijn veel magische toepassingen realiteit geworden.

Magie uit Harry Potter ingehaald door de wetenschap

Van een onzichtbaarheidsmantel tot de Spiegel van Neregeb; vijf toverinnovaties die zijn ingehaald door de wetenschap.

1. Onzichtbaarheidsmantel

In zijn eerste jaar op Zweinstein krijgt Harry Potter een onzichtbaarheidsmantel als kerstcadeau. De mantel blijkt van zijn vader te zijn geweest, James Potter, die hem voor zijn dood aan Perkamentus schonk. Maar dat weet je natuurlijk al.

onzichtbaarheidsmantel harry potter, innovaties, harry potter
(Afbeelding: Warner Bros.)

Interessanter is dat wetenschappers van de Universiteit van Californië er ook in zijn geslaagd een dergelijke mantel te creëren, zij het een minuscule. De ‘mantel’ is gemaakt van magnesiumfluoride en bevat gouden nano-antennas. De wetenschappers, die hun onderzoek in het Berkeley Lab hebben uitgevoerd, zijn erin geslaagd micro-organismen onzichtbaar te maken.

De ‘mantel’ meet slechts 80 nanometer (een nanometer is een miljardste van een meter). Deze proef in het groot uitvoeren, kost nog veel te veel geld.

2. Levende foto’s

Je kent de kranten en fotolijsten uit Harry Potter wel, met foto’s waarin mensen en objecten bewegen. Welnu, die bestaan ook in het echt en dan hebben we het niet over digitale fotolijsten.

harry potter, magie, wetenschap, levende foto's

Niemand minder dan Prynt brengt met behulp van een vernieuwde instant printer je uitgeprinte foto’s tot leven. Het bedrijf gebruikt augmented reality om foto’s ‘levend’ te maken.

prynt

Je kent het bedrijf misschien van de draagbare instant fotoprinters die je aan je telefoon kunt koppelen. Met behulp van de Prynt-app komen deze foto’s zelfs tot leven. Meer informatie daarover vind je in dit artikel. Ubersnap is iets vergelijkbaars. Daarmee print je foto’s uit die beginnen te leven als je ze beweegt.

3. Sluipwegwijzer

De sluipwegwijzer is een kaart die Harry Potter kreeg van de rode tweelingbroers Fred en George Wemel. Het is een blanco kaart, maar met de toverspreuk ‘Ik zweer plechtig dat ik snode plannen heb’ kun je op de kaart zien wie zich waar in Zweinstein bevindt.

sluipwegwijzer, harry potter

Doet ons denken aan de app Cloak – Social Sense. De app, die alweer verleden tijd is, verzamelde ook locatie-informatie van je vrienden, maar gebruikte het voor de tegenovergestelde reden van vergelijkbare apps: de app gaf een waarschuwing als bekenden dicht in de buurt waren, zodat je jezelf kon verstoppen. Er bestaan nog wel vergelijkbare apps.

4. Vliegende auto Harry Potter

In Harry Potter en de Geheime Kamer, het tweede deel van de reeks, is Harry Potter door een streek van huiself Dobby te laat voor de trein naar Zweinstein. Maar in een vliegende Ford Anglia wordt hij later alsnog opgehaald door de gebroeders Wemel. Met de auto arriveren Harry en Ron na een wilde rit uiteindelijk op net tijd op Zweinstein.

vliegende auto, harry potter
(Afbeelding: Warner Bros.)
vliegende auto harry potter magie wetenschap
(Afbeelding: Pal-V)

De eerste echte vliegende auto is in 2017 in de verkoop gegaan. Het bedrijf Pal-V uit Raamsdonkveer was hiervoor de hoofdverantwoordelijke. In geval van nood kan het toestel ook landen op een terrein van dertig meter, vergelijkbaar met een tennisbaan. Doordat de rotorbladen ingeklapt kunnen worden kan het voertuig tevens op de openbare weg rijden.

5. Spiegel van Neregeb

In Harry Potter en de Steen der Wijzen maakt de tovenaarsleerling ook kennis met een slimme spiegel. De Spiegel van Neregeb laat de persoon die erin kijkt alleen zien wat hij of zij het meest begeert. Veel mensen zijn reeds weggekwijnd voor de Spiegel, betoverd door wat ze zagen. Anderen werden krankzinnig, doordat ze niet wisten of wat ze zagen al dan niet mogelijk was.

spiegel van neregeb, magie, wetenschap, harry potter
(Afbeelding: Warner Bros.)

Dat laatste overkwam ons toen we de DUO Smart Mirror voor het eerst zagen. Het gaat om een spiegel die aangestuurd wordt door kunstmatige intelligentie. De smart mirror beschikt over een spraak assistent met de naam Albert, maar je kunt zijn naam, geslacht, accent en stem veranderen.

Albert vertelt je alles over het weer en geeft je kledingadvies. Daarnaast kunt je op commando muziek streamen, het nieuws voor laten lezen, apps openen, foto’s nemen, video’s afspelen, de verlichting in je huis aansturen en nog tientallen andere functies bedienen. Check ook de top 10 slimme spiegels van 2022.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.