Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 11 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De 5 goedkoopste elektrische auto’s die je in Nederland koopt

Elektrisch rijden wordt steeds betaalbaarder, maar is nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Om het betaalbaar te houden, selecteren we de vijf goedkoopste elektrische auto’s die je in Nederland kan kopen.

De prijzen in deze lijst zijn exclusief subsidie. Bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto krijg je 2.950 euro (in 2023). Voor een gebruikte EV is dit 2.000 euro.

De vijf goedkoopste elektrische auto’s in Nederland

De vijf goedkoopste elektrische auto’s die je in Nederland koopt, zijn voor de vanafprijs vaak erg karig aangekleed. Voor opties als climate control en navigatie moet je vaak bijbetalen.

1. Dacia Spring

De goedkoopste elektrische auto van Nederland is de Dacia Spring. De startprijs is 20.450 euro.

Goedkoopste elektrische auto Nederland
(Afbeelding: Dacia)

Voor dit geld krijg je een ruime crossover/SUV, waarmee je tot 230 kilometer kan rijden op een acculading . De accu (27,4 kWh) is gekoppeld aan een motor die 44 pk en 125 Nm levert.

2. Renault Twingo Electric

De Renault Twingo Electric is de op een na goedkoopste elektrische auto van Nederland, maar toch fors duurder dan de Dacia Spring. Het model heeft een vanafprijs van 23.020 euro.

(Afbeelding: Renault)

De Fransman beschikt over een 22 kWh accupakket, waarmee je tot 190 kilometer ver komt. De elektromotor levert 82 pk en 160 Nm aan trekkracht.

3. Smart EQ Fortwo

De Smart EQ Fortwo is weliswaar een stuk kleiner dan de bovenstaande goedkoopste elektrische auto’s, maar heeft wel een groter prijskaartje. De consumentenadviesprijs bedraagt 24.885 euro.

Goedkoopste elektrische auto Nederland
(Afbeelding: Daimler)

Voor dit geld krijg je een 82 pk en 160 Nm sterke EV voorzien van een 17,6 kWh accupakket. De actieradius van de stadsauto bedraagt 160 kilometer.

4. Fiat 500e

Voor 15 euro meer koop je in plaats van een Smart EQ Fortwo een Fiat 500e. Hoewel het niet de goedkoopste EV van Nederland is, spreekt het design veel liefhebbers aan.

(Afbeelding: Fiat)

Daarbij heeft de EV met 95 pk en 220 Nm meer vermogen dan de andere goedkoopste elektrische auto’s in deze lijst. De elektromotor wordt van stroom voorzien door een 24 kWh accupakket, waarmee je tot 190 kilometer kan rijden.

5. Peugeot e-208

De Peugeot e-208 heeft een prijskaartje van 30.450 euro en sluit het lijstje met de vijf goedkoopste elektrische auto’s van Nederland af. Hoewel deze auto 1,5 keer de prijs heeft van de Dacia Spring, krijg je hier ook wel meer auto voor terug.

Goedkoopste elektrische auto Nederland
(Afbeelding: Wheelsage)

Zo levert de elektromotor 136 pk en 260 Nm koppel en kan je met het 50 kWh-accupakket tot 340 kilometer rijden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.