Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 1 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

De goedkoopste elektrische auto als occasion en wat je ervoor krijgt

Op zoek naar een elektrische auto? Dan is de Renault Twizy als goedkoopste EV-occasion van Nederland misschien iets voor jou.

Bij Manners lichten we maar al te graag interessante tweedehands auto’s uit. Met name als ze aantrekkelijk geprijsd zijn, zoals deze elektrische Volkswagen voor minder dan 9.000 euro. Toch is dat niet de goedkoopste EV van ons land.

Renault Twizy als goedkoopste occasion

Wie op verkoopsite Gaspedaal.nl zoekt naar de goedkoopste elektrische auto, stuit al gauw op de Renault Twizy. De kleine EV’s worden al aangeboden voor minder dan 4.500 euro. Maar pas op, want er zit een addertje onder het gras.

Renault Twizy EV occasion elektrische auto
(Afbeelding: AutoTrack / Hans Jongerius Woerden)

Veel van deze occasions zijn echter geen volwaardige auto’s. De Renault Twizy kwam namelijk ook als 45 kilometer per uur-variant. In feite een elektrische brommobiel. Daarnaast hebben niet alle Twizy’s een accu, omdat deze veelal erbij gehuurd moeten worden.

Elektrische auto voor twee personen

Bij dit exemplaar is dat alles niet van toepassing. Het is de 80 Urban-uitvoering van de Renault Twizy. De topsnelheid ligt dus op 80 kilometer per uur in plaats van 45 en de accu zit inbegrepen bij de occasion. Het is een autootje voor de stad, zoveel moge duidelijk zijn.

Renault Twizy EV occasion elektrische auto
(Afbeelding: AutoTrack / Hans Jongerius Woerden)

Het model komt uit 2012 en heeft een actieradius van 100 kilometer. De vraag is hoeveel daar nu, na iets meer dan 40.000 kilometer, nog van over is. De verkoper vraagt 5.900 euro voor de goedkoopste elektrische auto van Nederland.

Serieuzere alternatieven

Je zou het op het eerste oog niet zeggen, maar de Renault Twizy is een tweezits EV. In plaats van naast elkaar, zit je achter elkaar. Tja, erg gezellig is het niet. De sfeer zal helemaal ver te zoeken zijn als het begint te regenen, want ramen heeft de elektrische auto niet.

Renault Twizy EV occasion elektrische auto
(Afbeelding: AutoTrack / Hans Jongerius Woerden)

Wel maak je de blits bij het in- en uitstappen. Want net als sommige Lamborghini’s (en zelfs de Koenigsegg) heeft de Renault Twizy-occasion heuse vleugeldeuren. Daar houdt de vergelijking met supercars wel op. De 16 pk blaast je namelijk niet van je sokken. Zoek je een iets serieuzere elektrische auto? Bekijk dan deze drie betaalbare EV-occasions eens.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.