Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix scoort monsterhit met Oscar-winnaar met mini-budget

Godzilla komt ook Netflix veroveren. Oscar-winnaar Godzilla Minus One is sinds afgelopen weekend ook op Netflix te streamen.

Netflix heeft juni afgetrapt met een blockbuster van formaat. Zonder al te veel fanfare verscheen Godzilla Minus One afgelopen weekend op de streamingdienst. Een Japanse film die veel Nederlandse abonnees waarschijnlijk links zullen laten liggen, maar dan doe je jezelf toch echt te kort, om meerdere redenen.

Godzilla Minus One

Minus One overtreft namelijk met gemak de Godzilla-films die de afgelopen jaren in het Westen werden geproduceerd. Die films hebben meer weg van Marvel-films; enigszins hersenloze, kleurrijke popcorn-actie. Tof, maar ook relatief oppervlakkig. Wat als je nou die explosieve actie combineert met een drama-sausje dat wél weet te beklijven?

Dat is wat regisseur Takashi Yamazaki afgelopen jaar voor elkaar kreeg met Godzilla Minus One. Een film die met een fractie van Marvel-budgetten, 10 miljoen dollar (!), tijdens de afgelopen Oscars het gouden beeldje voor de beste Special Effects won. Ter vergelijking: de meest recente Amerikaanse Godzilla-film had een budget van meer dan 130 miljoen dollar. Daarmee versloegen de Japanners sterke concurrenten als Guardians of the Galaxy Vol. 3 en het visueel zeer sterke The Creator.

Dubbel Oscars-record

Wat die prestatie des te knr maakte was het feit dat de regisseur van Minus One ook de Special Effects-supervisor is. Daarmee was het de eerste keer dat een regisseur de Special Effects-Oscar won sinds Stanley Kubrick in 1969, met 2001: A Space Odyssey.

Ook buiten de special effects om is Minus One je tijd waard. De actiefilm scoort een oerdegelijke 98 procent op Rotten Tomatoes, waarnaast de recente Amerikaanse pulpfilms verbleken.

Niets mis met Godzilla x Kong: The New Empire, maar als je die film tof vond, dan raden we je zeker aan om Godzilla Minus One aan te slingeren op Netflix. “A thrilling mix of epic kaiju spectacle and heartfelt drama,” aldus een filmrecensent. Een dikke 7.9 op IMDb maakt de zegetocht helemaal af.

Meer kijkvoer op Netflix

Terwijl regisseur Yamazaki al flirt met een toekomstig Star Wars-avontuur, kun je dus onderuitgezakt op de bank een van de beste films van afgelopen jaar gaan streamen, gewoon op Netflix.

Minus One al gezien of geen trek in Japanse actie? Check dan ook ons lijstje met de beste thrillers op de streamingdienst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.