Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 15 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Het geheim van succes: deze 3 wijsheden gaan je helpen

Droom je ervan te pionieren, succesvol te zijn of de top te bereiken? De sprong in het diepe wagen, kan behoorlijk spannend zijn. Toch is je eigen plan trekken dé manier om als individu te groeien en jezelf te ontwikkelen. Laat je inspireren door het Schotse whiskymerk Glenfiddich. Pas deze 3 wijsheden toe en er gaan deuren voor je open.

Pas als je snapt dat succes geen doel op zich is, maar een kans om jezelf voortdurend te ontwikkelen, ga je de waarde ervan inzien. In plaats van dromen van het punt dat je ‘het hebt gemaakt’, kun je jezelf beter afvragen wat je kunt doen om jezelf steeds opnieuw te vernieuwen. Want als het om succes gaat, hebben we goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws: het komt niemand aanwaaien en je zult er je best voor moeten doen.

Maar het goede nieuws is dat je kansen aanzienlijk worden vergroot als je een aantal uitgangspunten hanteert. Wij lieten ons inspireren door whiskymerk Glenfiddich en zetten de 3 belangrijkste voor je op een rij.

Wees niet bang voor succes: droom groot

Ben je bereid hard te werken voor succes? Mooi, maar daarmee alleen red je het niet. Je kunt nog zoveel bloed, zweet en tranen in je levenswerk stoppen, je gaat nooit onderscheidend zijn als je niet groot durft te dromen. ‘Durft’, omdat bepaalde zaken in eerste instantie onbereikbaar kunnen lijken. ‘De beste van de wereld worden’ kan kinderachtig klinken, als een jongensdroom in plaats van een serieus plan. En toch is groot, zelfs onwaarschijnlijk groot dromen, precies wat je moet doen. Daarmee leg je namelijk de lat voor jezelf.

Zo had de Schot William Grant, founder van whiskymerk Glenfiddich, een carrière als schoenmaker. Maar hij droomde van het maken van  ‘The best dram (whisky, red.) in the valley’. Hij startte daarom als boekhouder bij een lokale distilleerderij, waar hij doorgroeide tot manager. Gedurende 20 jaar (!) werkte, leerde en spaarde hij daar. Op zijn 47e nam hij ontslag en begon hij voor zichzelf, wat zeer ongebruikelijk was in die tijd.

Je raadt het al: hij bouwde (samen met zijn vrouw en kinderen) zijn eigen distilleerderij Glenfiddich (‘valei van het hert’), dat uitgroeide tot een familiebedrijf waar 135 jaar later ‘s werelds meest bekroonde Single Malt Scotch Whisky wordt gemaakt.

 

Stap uit je comfortzone: omarm onzekerheid

Zonder wrijving geen glans, zeggen ze. Dat geldt zeker als je van je onderneming of carrière een succes wil maken. Want één ding is duidelijk: het gaat nooit zoals je het had gepland. Je moet jezelf steeds opnieuw blijven uitvinden en blijven vernieuwen. Dat brengt onzekerheid met zich mee. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, maar omarm het en gebruik het om nóg succesvoller te worden.

Dat is wat de familie Grant met Glenfiddich deed toen er in de jaren 20 door de drooglegging nog amper whisky werd verkocht. Vrijwel elke whiskyproducent legde de productie stil. Glenfiddich niet, sterker nog: ze verhoogden de productie. Ook kochten ze hun eigen voorraden terug, wat een absurd plan leek aangezien het land in de ergste whiskydepressie ooit zat. Maar ze probeerden een stap vooruit te denken: als de drooglegging in de VS voorbij zou zijn, zou men meer behoefte hebben aan verfijndere, zachtere whisky’s.

Het bleek een gouden zet: aan het einde van de drooglegging waren er nog maar zes Schotse distilleerderijen over, waaronder Glenfiddich. Klaar om de Amerikaanse markt te veroveren. Leer dus omgaan met verandering en trek je eigen plan, óók (of juist!) in onzekere tijden.

Blijf vernieuwen: where next?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: succes is geen eindstation. Het verschil tussen een matig succesvolle onderneming en een waanzinnig succesvolle onderneming zit hem in het feit dat je jezelf blijft vernieuwen. Ook als tijden veranderen of als er onvoorziene dingen gebeuren. Ga dus nooit op je lauweren rusten, maar stel jezelf steeds opnieuw de vraag: where next?

Het is geen verkeerd idee om je daarbij te laten inspireren door andere ondernemers, visionairs of pioniers die je bewondert. Zij laten zich op hun beurt namelijk ook inspireren. Glenfiddich lanceert deze maand een podcast waarin pioniers van deze tijd vertellen wat hen drijft, hoe ze de sprong in het diepe waagden en hoe ze daarmee omgaan. Binnenkort meer daarover!

In samenwerking met Glenfiddich

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.