Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 15 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Waardoor Bill Gates niet de rijkste mens is (en het is niet zijn filantropie)

Met een vermogen van 138 miljard dollar en plek vier op de ranglijst van rijkste personen ter wereld mag Bill Gates niet klagen. Toch had hij nog veel rijker kunnen zijn. Als hij zijn Microsoft-aandelen niet had verkocht was Bill Gates nu de rijkste persoon ter wereld geweest.

Sterker nog, de miljardair zou met afstand de rijkste persoon ter wereld zijn. Bill Gates zou dan meer miljarden hebben dan Elon Musk en Jeff Bezos samen. In dit artikel lees je waarom hij nu ‘slechts’ op plek vier staat.

Waardoor Bill Gates niet de rijkste mens op aarde is

Bill Gates staat er natuurlijk om bekend veel geld te doneren aan het goede doel. In hun Annual Letter van 2020 schreven de miljardair en zijn toenmalige vrouw Melinda Gates dat ze sinds de oprichting van The Gates Foundation bijna 54 miljard dollar aan goede doelen hebben gedoneerd.

Maar het is niet zijn filantropie die ervoor heeft gezorgd dat Bill Gates op plek vier in de ranglijst staat, en niet op één. Dat is de keuze geweest om een groot deel van zijn aandelen te verkopen toen hij uit het bestuur van Microsoft stapte in 2020.

In 1998 had Bill Gates namelijk meer dan twee miljard in aandelen van Microsoft. Bloomberg (onder meer bekend van de Bloomberg Billionaires Index) rekende uit dat de vroegere Microsoft-CEO nu een vermogen van 690 miljard dollar zou hebben als hij zijn aandelen niet had verkocht. Deze zijn nu namelijk ongeveer 333 dollar per stuk waard.

Ter vergelijking: Elon Musk, die momenteel de rijkste mens ooit is, heeft een vermogen van 285 miljard dollar. Jeff Bezos staat op plek twee met een vermogen van 203 miljard. Als Gates zijn aandelen had gehouden, was er dus geen strijd geweest om de titel van rijkste persoon ter wereld. Hij zou meer vermogen hebben dan beide heren bij elkaar opgeteld.

Waarom Bill Gates ervoor heeft gekozen om een deel van zijn aandelen te verkopen in 2020, is niet bekend gemaakt. Overigens heeft hij niet alle aandelen van zijn ‘kindje’ verkocht. Volgens de Amerikaanse media heeft hij nog 1 procent aan Microsoft-aandelen, die momenteel zo’n 19 miljard dollar waard zijn.

Huidige portefeuille

De kans is groot dat hij zijn risico’s en vermogen wat meer wilde spreiden. Bill Gates heeft naast zijn overige Microsoft-aandelen een uitgebreide portefeuille van bijna 75 miljard dollar, die hij laat beheren door Cascade Investment.

Met deze portefeuille heeft hij onder meer flinke belangen in het Canadese spoorwegbedrijf, het Amerikaanse vuilnisbedrijf Waste Management, kabelmaatschappij Liberty Global (één van de eigenaren van VodafoneZiggo) en Berkshire Hathaway, van zijn grote vriend Warren Buffett.

Zoals gezegd levert hem dat geen windeieren op. Bill Gates mag dan niet de rijkste persoon op aarde zijn, toch wordt hij standaard in lijstjes van Bloomberg en Forbes genoemd. Wat zijn scheiding met Melinda Gates gaat betekenen voor zijn plek in die lijstjes is nog niet duidelijk. Dat wordt in 2022 bepaald, volgens Yahoo.

Elon Musk is nu de rijkste mens ooit: dit is zijn vermogen

Business AMRTL Nieuws

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.