Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 16 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

5 gezonde snacks vol eiwitten die niet vaak genoemd worden

Het is inmiddels bij iedereen wel bekend dat eiwitten spiergroei bevorderen en gunstig zijn als je wil afvallen. Maar er is meer dan kipfilet, tonijn, eieren en kwark. Een paar gezonde tot semi-gezonde snacks op een rij, die niet vaak genoemd worden in dit soort lijstjes.

Eiwitten (ook proteïne genoemd) zijn niet alleen goed voor spiergroei, maar simpelweg een broodnodig nutriënt. Lees bijvoorbeeld wat de gevolgen van een eiwittekort zijn.

Gezonde snacks vol eiwitten

De grote vraag is natuurlijk hoeveel eiwitten je per dag moet eten. Volgens het Voedingscentrum heb je als volwassen mens dagelijks 0,83 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Weeg je 80 kilo, dan dan kom je uit op zo’n 66 gram. Als je spiergroei middels krachttraining nastreeft, kun je tussen de 1,6 en 2,2 gram per kilogram lichaamsgewicht aanhouden. Dat wordt snacken.

1. Zure haring of rolmops

Sommigen walgen er van, wij vinden het vooral een lekkere en makkelijke snack. In één zure haring (75 gram) zit 12 gram eiwitten. Per 100 gram bevat deze gezonde gezuurde vis 16 gram proteïne. Goed om regelmatig een potje in huis te hebben, dus.

2. Feta

Feta, liefst vers van de markt, is zeker geen ongezonde snack en prima te combineren met verschillende groenten en vleessoorten. De Griekse kaas bevat nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Goed voor je botten en darmen. Voor sporters die spieren willen kweken: feta bevat per 100 gram liefst 14 gram eiwitten.

3. Oesters

Als je toch een tafel vol eiwitrijke snacks wil reserveren, doe dan ook een beetje decadent en verras je visite met oesters. 20 gram eiwitten per 100 gram en nog lustopwekkend ook.

4. Tempé

Voor de vegetariërs en veganisten onder ons is Tempé een van de beste gezonde snacks. Tempé is een koek van sojabonen, afkomstig uit Indonesië en bevat 19 gram eiwitten per 100 gram. Lees hoe je deze gezonde vleesvervanger heerlijk op smaak maakt.

5. Biologische leverworst

Als je zuur op tafel hebt staan, hoort daar ook een plakje biologische leverworst bij. In deze worst van Ekoplaza zit 19,4 gram eiwitten per 100 gram. Het proteïne-gehalte verschilt per soort, in de meeste soortgenoten zit zo’n 13 gram proteïne. Of biologische leverworst met recht onder de categorie ‘gezonde snacks’ geschaard kan worden, hangt af van de hoeveelheid die je eet. Het hoge zoutgehalte is een nadeel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.