Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 23 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Met deze vier tips heb je altijd genoeg energie om je training te voltooien

Iedereen die regelmatig naar de sportschool gaat, weet hoe belangrijk voeding is. Niet alleen om te kunnen bulken of cutten, maar ook om je training vol te houden. Als je tot het uiterste gaat, heb je flink wat energie nodig. Met deze vier tips weet je zeker dat je nooit meer zonder brandstof komt te zitten.

1. Pas je dieet aan op je doelen

De ene training is de andere niet. Daarom is het belangrijk om je voedselinname af te stellen op wat je gaat doen. Ga je vol voor spiergroei, dan doe je er goed aan om proteïne naar binnen te werken. Dit is de brandstof voor je spieren en helpt je om een intense krachttraining vol te houden. Ga voor mager vlees, vis, eieren, noten, peulvruchten en vul dit eventueel aan met supplementen.

Zo voorkom jij spierkrampen tijdens het sporten

Staat er vandaag een conditietraining op het programma? Kies dan voor brandstof die je langdurig energie geeft. Koolhydraten zijn in dit geval je beste vriend, maar ga kies wel de juiste. Snelle koolhydraten die je vindt in witbrood, witte rijst en witte pasta laten je al snel in de steek. Kies daarom voor volkoren producten, bruine rijst, veel fruit en vezelrijke groente. Deze zitten bomvol met langzame koolhydraten die je helpen om alles uit je training te halen.

2. Zorg dat je genoeg drinkt

De reden waarom je prestaties vaak teruglopen aan het einde van een training is niet alleen omdat je niet genoeg gegeten hebt. Ook de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt is van belang. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Uitdroging ligt constant op de loer en wie te weinig drinkt, heeft een grotere kans om last te krijgen van kramp. Drink daarom veel water of natuurlijke sappen zodat je ook meteen vezels en vitaminen binnenkrijgt.

3. Kijk goed naar je urine

Ons lichaam vertelt ons wanneer er iets aan de hand is. Vaak door pijn, maar er zijn ook andere manieren om te zien of je lichaam in goede doen is. Je urine is bijvoorbeeld een uitstekende indicator om te zien of je wel genoeg gedronken hebt. Is je urine donker en zit er een luchtje aan? Dan moet je echt meer gaan drinken. Een goed gehydrateerd persoon heeft namelijk een lichtgele urine die niet stinkt.

4. De banaan is je beste vriend

Je kunt je zuurverdiende euro’s uitgeven aan dure pre-workout drankjes, repen en poeders. Wat je ook kunt doen is bij de groenteboer een tros met bananen scoren. Deze gele rakker is namelijk het geschenk van de natuur aan alle sporters. Hij zit bomvol met kalium en natuurlijke suikers. Precies wat je nodig hebt voordat je keihard aan de bak gaat. Pel deze kromme krachtbron vlak voordat je gaat sporten en drink daarbij voldoende water. Zeker als je een training van ongeveer een uur gepland hebt, is dit alles wat je nodig hebt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.