Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

9 geniale details in Wednesday die zelfs filmkenners hebben gemist

De ster van Jenna Ortega is rijzende en dat heeft ze helemaal aan zichzelf te danken. Haar rol als titelpersonage in Wednesday vertolkt ze briljant, onder meer door niet te knipperen met haar ogen. Dat is slechts een van de geniale details in de razend populaire Netflix-serie.

Wednesday is een spin-off van The Addams Family, waarin de dochter van de macabere familie naar een internaat wordt gestuurd, Nevermore Academy genaamd. Hier krijgt ze te maken met nieuwe paranormale krachten en een moordpartij die de academie en de nabijgelegen stad teistert.

Geniale details in Netflix-serie Wednesday

Een serie wordt niet zomaar een hitserie. Kun je er als Netflix nog zoveel geld in pompen, het gaat uiteindelijk om de details. Welnu, diw kun je aan showrunners Alfred Gough en Miles Millar wel toevertrouwen. Een paar coole feitjes, die zelfs de grootste filmkenner heeft gemist.

1. De handcrème van Hannibal Lecter

De bergamot-handcrème die Wednesday op Thing (de bewegende hand) zegt te ruiken, is dezelfde die Hannibal Lecter begeerde in de The Silence of the Lambs.

The Silence of the Lambs, hanibal lecter, handcrème, wednesday, netflix-serie, details
Thing (Afbeelding: Netflix)

2. Niet knipperen met de ogen

Een detail dat toevallig is ontstaan, is dat Jenna Ortega niet knippert met haar ogen tijdens de scènes. Dit briljante detail ontstond toevallig. Lees hier meer.

3. The Weathervane is een ode Charles Addams

Netflix brengt ook een ode aan de geestesvader van de macabere familie. The Weathervane, de naam van de coffeeshop in Wednesday, deelt zijn naam met het literaire tijdschrift voor studenten van Westfield High School, waar Charles Addams, de bedenker van de The Addams Family, voor het eerst begon te werken als kunstredacteur en zijn cartoons publiceerde.

Tyler Galpin, The Weathervane, charles addams, details, wednesday, netflix serie
Het personage Tyler Galpin, werkzaam in The Weathervane (Afbeelding: Netflix)

4. Code voor de Nightshades Society

De code voor de ingang van de geheime Nightshades Society is een dubbele snap (vingers knippen), hetzelfde type snap dat werd gebruikt in de themesong van de originele films en series over The Addams Family. Dit is een van de details die een filmkenner nog wel had kunnen spotten.

5. Jenna Ortega doet het allemaal zelf

Hoe krijg je een rol geloofwaardig? Als je de dingen die je doet in een serie ook echt kan. Jenna Ortega leerde niet alleen cello spelen, ze volgde ook scherm-, boogschiet-, kano- en bokslessen en studeerde Duits.

wednesday, cello, details, netflix, serie, jenna ortega
Ook de cello leerde ze echt spelen (Afbeelding: Netflix)

6. Thing wederom een goochelaar

Thing wordt in Netflix-serie Wednesday gespeeld door Victor Dorobantu, een goochelaar in een blue screen-pak. Christopher Hart, ook een goochelaar, speelde Thing in The Addams Family (1991) en Addams Family Values (1993).

7. Nevermore Academy dankzij Edgar Allan Poe

Nevermore Academy, het internaat waar Wednesday in de serie verblijft, is vernoemd naar het gedicht The Raven van Edgar Allan Poe, waarin een vogel voortdurend ‘Nevermore’ citeert.

nevermore academy, details, wednesday, netflix-serie, edgard allan poe, gedicht
Nevermore Academy (Afbeelding: Netflix)

Poe overwoog aanvankelijk een papegaai te gebruiken. Hij koos echter voor een raaf vanwege de melancholische stemming en de symboliek van raven als vogels die onheil voorspellen. Hij vond dat een raaf beter bij de sfeer van het gedicht paste. En, wat hij toen nog niet had kunnen bevroeden, ook bij de macabere Netflix-serie.

8. QWERTZ-typemachine

De typemachine die in de titelreeks te zien is, gebruikt een QWERTY-toetsenbordindeling. De typemachine die Wednesday voor zichzelf gebruikt in de Netflix-serie heeft de Duitse lay-out QWERTZ.

wednesday, details, typemachine, qwertz, duits, netflix-serie
QWERTZ (Afbeelding: Netflix)

9. De titel van iedere aflevering bevat ‘woe’

Ook een van de details die je wellicht wel is opgevallen: in de titel van iedere aflevering staat ‘woe’. Kijk maar. Wednesday’s Child Is Full of Woe, Woe Is the Loneliest Number, Friend or Woe, Woe What a Night, You Reap What You Woe, Quid Pro Woe, If You Don’t Woe Me by Now en A Murder of Woes.

Maar wat is de betekenis? Het heeft in ieder geval niets te maken met het Nederlandse woord woensdag. Woe (wee in het Nederlands) is het woord in een gedicht uit 1883 waarop de naam van het personage Wednesday Addams lang geleden is gebaseerd. In het Nederlands ken je het woord vooral uit het dreigement ‘o wee!’. Het woord beschrijft ellende, problemen of verdriet.

Wednesday is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.