Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 10 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Geniale nieuwe Netflix-miniserie over opiatencrisis stream je in één ruk

Een injectie aan dopamine nodig? Netflix verzacht gelukkig de pijn voor al wie snakt naar een dagelijkse dosis. Dit is het veelbelovende Painkiller, een verslavende nieuwe mini-serie die vandaag verschijnt.

Vanwege de staking in Hollywood is het vechten om kwaliteitsvolle kruimels. Dus zijn we dubbel enthousiast wanneer een serie over een boeiend onderwerp, opgesmukt door een topcast, op ons pad komt.

Gebaseerd op het ontluisterende ontstaan van de Amerikaanse opiatencrisis, Painkiller vertelt het bloedkokende verhaal van de farmaceutische familie die deze epidemie op gang heeft getrapt.

Painkiller wordt de nieuwe Netflix-hit

De hoofdrol is weggelegd voor een eighties-legende. Matthew Broderick speelt Richard Sackler, een telg van de familie die de baas is over Purdue. Dat is het farmabedrijf dat verantwoordelijk wordt geacht voor de uitvinding, ontwikkeling en massale verspreiding van het verslavende opiatenmedicijn OxyContin.

“Zijn bedrijf heeft een geweldig medicijn ontwikkeld. Een wonder dat heel veel mensen leven geeft. En nou ja, er zit ook een slechte kant aan”, vertelde Broderick aan Netflix over Painkiller. “Maar hij heeft het gevoel dat hij enorm veel mensen helpt en ik denk dat Richard daar volledig in gelooft.”

Mini-serie pakt alles aan

Maar de mini-serie focust niet alleen op de Sackler-familie. Want de beschuldigende vinger wijst naar meerdere richtingen. “Het is de politieke machine”, zegt de showrunner van Painkiller. “Het is het farmaceutische industriële complex. Je kunt de epidemie niet begrijpen als je niet naar alle deelnemers kijkt. De mensen die het deden, de mensen die het lieten gebeuren, de mensen die eronder leden en de mensen die het naar buiten brachten.”

Ook – deels fictieve – personages zullen dus een glimp geven van het verwoestende effect van deze opiaten op hele gemeenschappen in de Verenigde Staten. Naast Matthew Broderick krijgen onder anderen ook David Duchovny (X-Files, Californication) en opkomend talent Dina Shihabi (Jack Ryan, Altered Carbon) de kans om opnieuw te schitteren op het kleine scherm.

Painkiller verschijnt vandaag – 10 augustus – op Netflix. Verdere recensies zijn er met andere woorden nog niet, maar heb je die wel nodig? Ook het gelijkaardige Dopesick bleek een ontegensprekelijke knal in de roos.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.