Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 21 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kun je sparen én extra besteden met de 50-15-5 methode

Voor de één is sparen een eitje, de ander smijt geld over de balk zonder erbij na te denken. Gelukkig is er hoop iedereen voor wie sparen geen tweede natuur is. De simpele 50-15-5-regel is je reddende engel.

Heb jij al een behoorlijke buffer achter de hand, maar levert het bij je huidige bank maar weinig op? Wellicht loont het om te wisselen van spaarrekening. Check dan snel bij welke bank jouw geld het meeste oplevert.

De 50-15-5 methode

Het kan behoorlijk lastig zijn om in te schatten wat een reëel spaarbedrag is voor jouw inkomen. Herkenbaar? Dan is de 50-15-5 budgetregel ideaal voor jou.

  • 50 procent

De eerste 50 procent van je inkomen gaat naar de essentiële uitgaven. Het is nu eenmaal zo dat we in een maatschappij leven waar alles geld kost, dus sommige uitgaven kom je niet onderuit. Dit percentage van het inkomen is dus bedoeld voor je vaste lasten. Denk aan je huur, hypotheek, boodschappen en verzekeringen.

  • 15 procent 

De volgende 15 procent is bedoeld voor de spaarpot op de lange termijn. De collectieve pensioenpotten in Nederland zijn steeds minder riant gespekt. Daarom is het niet meer alleen voor ondernemers belangrijk om te sparen voor de oude dag. Daarnaast ziet niet iedereen het zitten om tot een leeftijd van 70-plus te werken. Ook in dat geval is een spaarpot voor de lange termijn geen overbodige luxe.

  • 5 procent

Daarnaast gaat er 5 procent van het inkomen naar een maandelijks onvoorzien potje. Dit geld is dus niet bedoeld voor de lange termijn, maar voor uitgaven waar je niet op had gerekend. Dankzij dit potje kun je de spaarpot voor de lange termijn onaangeroerd laten.

De overige 30 procent? Die geven jou de financiële vrijheid om dingen te ondernemen, cadeaus te kopen of er op uit te gaan. Ondanks dat je leeft volgens een budgetregel, heb jij ook nog financieel gezien de mogelijkheid om maandelijks zelf te beslissen waar jij je geld aan uitgeeft.

Budgetteren voor Jan Modaal

Een rekenvoorbeeld waarbij we ervan uitgaan dat je een modaal salaris verdient en deze regel toepast. Netto verdien je met een modaal inkomen 8(inclusief vakantiegeld) zo’n 3.086 euro per maand.

Maandelijks besteed je dan maximaal 1.543 euro aan je vaste lasten (50 procent). Dan gaat er 462,90 in de grote spaarpot voor later (15 procent). Daarnaast wordt de pot voor onvoorziene uitgaven maandelijks gevuld met 154,30 euro (5 procent). Dan blijft er nog 925,80 euro over om vrij te besteden (30 procent).

Op jaarbasis spaar je zo 5.554,80 euro voor de lange termijn én je hebt in totaal 1.851,60 euro te besteden aan uitgaven waar je niet op had gerekend.

10 procent-regel van NIBUD

Is deze budgetregel met jouw salaris niet toereikend? Het Nibud adviseert iedereen om toch maandelijks 10 procent van je netto salaris te sparen. Benieuwd waar je het beste kun beginnen? Dit stappenplan helpt je op weg.

Het gemiddelde maand- en jaarsalaris per leeftijd in Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.