Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 20 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Het modaal inkomen van 2024 is goed nieuws voor Jan Modaal

Verdien jij in 2023 een bruto loon van 3.086 euro? Dan krijg jij niet alleen een modaal inkomen, maar ook goed nieuws. Want het salaris van de Nederlandse Jan Modaal gaat er in 2024 met enkele procentpunten op vooruit. Maar over hoeveel euro’s spreken we precies?

Van 2022 naar 2023 ging het maandelijkse salaris van Jan Modaal er met 91 euro netto op vooruit. En ook in januari 2024 zal er na de jaarwisseling een stijging plaatsvinden van het modaal inkomen in Nederland.

Stijging van het modaal inkomen in 2024

Helaas valt dit extra nettobedrag iets lager uit dan in 2023 het geval was. Uit onderzoek van Visma Raet blijkt dat het modaal inkomen met 2,58 procent zal klimmen in 2024. Maandelijks betekent dit een vermeerdering van 67,42 euro netto voor elke Jan Modaal. Werknemers die in 2023 twee keer modaal verdienen (6.172 euro), krijgen er volgend jaar netto 70,59 euro per maand bij. Ofwel een stijging van 1,69 procent.

De softwarespecialist op het gebied van HR heeft deze bedragen berekend aan de hand van de nieuwe Rijksbegroting die op Prinsjesdag bekend werd gemaakt.

Extra salaris voor Jan Modaal werd verwacht

Uit eerder onderzoek van Visma Raet onder ruim 1.100 werkenden, bleek dat een derde van werkend Nederland met Prinsjesdag al maatregelen verwachtte waardoor het nettosalaris zou stijgen. De stijging van het nettosalaris in 2024 is erg welkom, aangezien 31 procent van de werkenden zich nu al zorgen maakt of het salaris volgend jaar voldoende toereikend zal zijn voor zijn levensonderhoud.

“Dit is het negende jaar dat Visma Raet direct na de bekendmaking van de Rijksbegroting de maatregelen doorberekend heeft naar een concreet salaris voor werkend Nederland”, vertelt Joke van der Velpen, manager Wet- en Regelgeving bij het bedrijf. “Met deze berekeningen geven we zowel werkgevers als medewerkers inzicht in wat de aangekondigde maatregelen voor hen betekenen. De cijfers die we vandaag presenteren zeggen overigens niets over de koopkracht van mensen, dit gaat puur over het bedrag onderaan de streep op de salarisstrook.”

Benieuwd naar hoeveel het salaris van Jan Modaal over de jaren heen gegroeid is? Check alle stijgingen van het modaal inkomen in Nederland, van 2003 tot en met 2023.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.