Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Grote Formule 1-vernieuwing zorgt voor discussie en lijkt te mislukken

De Formule 1 doet er alles aan om de sport aantrekkelijker te maken voor het grote publiek. Een goed voorbeeld daarvan is de introductie van sprintraces. Dit nieuwe format maakte vorig seizoen zijn debuut en zou dit jaar verder uitgebreid gaan worden. Door dat plan lijkt nu echter een streep te gaan.

Vorig seizoen werd er tijdens drie Grand Prix wedstrijden geëxperimenteerd met een sprintrace. Hoe dat precies in zijn werk gaat (en waarom wij er geen fan van zijn) lees je in dit artikel. Het doel was om zo de race weekenden wat interessanter te maken voor het publiek. Minder training en meer races.

Extra sprintraces in de Formule 1 zorgen voor discussie

Ondanks dat er gemengd gereageerd werd op de sprint races, zou het aantal volgend seizoen verdubbeld worden. Het originele plan was om in 2022 bij zes Grand Prix wedstrijden deze nieuwe opzet te gebruiken. Dit idee staat volgens de Telegraaf nu echter op losse schroeven, en dat is te danken aan Mercedes, Red Bull Racing en Ferrari.

De drie topteams zijn niet tegen, maar willen er wel wat voor terug. Een verdubbeling van het aantal sprintraces is prima, als het budgetplafond van 145 miljoen dollar wordt verhoogd naar 147,65 miljoen dollar. Het management van de Formule 1 en de autosportfederatie FIA zijn echter tegen. Ook de zeven andere Formule 1-teams gaan niet akkoord met dit voorstel.

Mercedes, Red Bull Racing en Ferrari houden poot stijf

Het beste wat de Formule 1 kan bieden is een financiële compensatie voor de extra sprintraces, maar een verhoging van het budgetplafond is geen optie. De topteams in de Formule 1 lijken echter ook niet te willen buigen, en dat heeft gevolgen. Als beide partijen er niet uitkomen, zullen er in het aankomende seizoen opnieuw maar drie sprintraces zijn.

Dit is echter nog niet zeker. Er is nog een kans dat de betrokken partijen eruit komen zodat het aantal sprintraces alsnog naar zes kan gaan. Veel tijd om te discussiëren is er echter niet. Vermoedelijk zal op 14 februari tijdens de F1 Commission de knoop definitief doorgehakt geworden.

Ook invloed op de Grand Prix van Zandvoort

De Formule 1 hoopt in ieder geval dat het originele plan alsnog doorgang gaat vinden. Volgens de organisatie zijn sprintraces belangrijk om meer jonge fans te trekken. Daarnaast zijn ook promoters er blij mee omdat er meer publiek op de banken zit bij een race dan bij een training.

Van Viaplay tot Ziggo: 5 (gratis) manieren om Formule 1 te kijken in 2022

Mochten Mercedes, Red Bull Racing en Ferrari voet bij stuk houden, dan kan dat ook invloed hebben op de Grand Prix van Nederland. In het originele plan was Zandvoort één van de beoogde locaties voor een sprintraces. Het kan zijn dat deze vervalt wanneer de nieuwe opzet er niet doorheen komt. Afwachten dus.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.