Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 26 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

10 films met een epische soundtrack die oren en hart beroeren

Slechts twee muzieknoten waren genoeg om menig bioscoopbezoeker zo gespannen te krijgen dat wanneer Jaws eindelijk opdook, iedereen zijn popcorn in het rond gooide van schrik. Dit tot grote frustratie van de schoonmaakploeg en tot even grote eer van componist John Williams. Wij trakteren je hier op tien andere, minstens even epische soundtracks.
 
Muziek is een essentieel onderdeel van films, maar niet alle filmmuziek blijft even lang nazinderen. Deze tien soundtracks zijn meer dan een samenraapsel van nummers in een bepaalde volgorde. Het is muziek die ons beroert, ons bloed sneller doet stromen. Het zijn nummers die je keer op keer kunt beluisteren tot het moment dat de muziek losbreekt van je scherm en een eigen leven gaat leiden in je hoofd.

10 Epische soundtracks

The Mission (1986) – Ennio Morricone

Ennio Morricone was dé old school grootmeester, hij componeerde al sinds 1959 filmmuziek. Zijn beste werk is ongetwijfeld de soundtrack van The Mission. Het nummer On Earth As It Is In Heaven is een bijna vier minuten durende wandeling door wat de hemel op aarde zou kunnen zijn. De tonen van een simpele hobo verweven met een hemels koor zijn een waar genot om naar te luisteren en het is dan ook verbazingwekkend dat de soundtrack zijn Oscarnominatie niet heeft kunnen verzilveren.

Star Wars (1977 – 2019) – John Williams

Of het nu je ringtoon was, of je gebruikte het vroeger als intro voor een powerpointpresentatie, er is geen mens op aarde die de begingeneriek van Star Wars niet uit zijn hoofd kent. De muziek van John Williams tilde Star Wars naar galactische hoogten, ook de mindere films uit de reeks (als die er al zijn). Geef toe: als Duel Of The Fates uit The Phantom Menace opstaat, kunnen we ons moeilijk inhouden om niet mee te brullen met het mannenkoor. Dat we de tekst niet kennen doet er even niet toe.

Gladiator (2000) – Hans Zimmer

Het schoolvoorbeeld van een epische film: een topcast, een heldenverhaal en muziek geschreven door niemand minder dan Hans Zimmer. De soundtrack van Gladiator werd genomineerd voor een Oscar en won een Golden Globe. Hans Zimmer weet het publiek als de beste te bespelen en mee te trekken in dit ongeëvenaarde epos. Ook zijn gebruik van de menselijke stem als muziekinstrument (hier door Lissa Gerrard) is typerend, zeker in zijn latere werk.

Alexander (2004) – Vangelis

De film Alexander had alles om net als Gladiator een episch historisch drama te worden, maar kon de verwachtingen niet inlossen. Integendeel: Alexander werd genomineerd voor zeven Razzie Awards (awards voor slechtste films). Regisseur Oliver Stone dook noodgedwongen terug de regiekamer in om Alexander volledig opnieuw te monteren. Wat hij echter onaangeroerd liet was de soundtrack. Want Vangelis had gedaan wat Vangelis altijd deed: een knap staaltje filmmuziek afleveren. De soundtrack won meer dan verdiend de publieksprijs tijdens de World Soundtrack Awards in 2005.

Avatar (2009) – James Horner

James Horner schreef de muziek van Titanic en beroerde zo miljoenen harten. Regisseur James Cameron ervoer dit zeker niet als een koude douche (too soon Jack?) en wilde graag opnieuw samenwerken. Avatar werd een gigantisch succes. In 2015 overleed Horner, het is nu afwachten of diens opvolger zijn grootsheid kan evenaren in de sequel.

Transformers The Last Knight (2017) – Steve Jablonsky

We groeiden op met de tekenfilms en onze innerlijke zevenjarige was dolblij toen Hollywood Transformers-films ging produceren. Ondertussen zijn er reeds vijf en passeerden verschillende regisseurs en acteurs de revue. Wie wel bleef, was de man achter de muziek: Steve Jablonsky schreef de herkenbare epische melodielijnen. Alle albums zijn te smaken, maar het meest epische is zonder twijfel dat van Transformers The Last Knight.

Interstellar (2014) – Hans Zimmer

Soms worden soundtracks volledig achter een computer gemaakt, maar hier toont Hans Zimmer zijn grootsheid door een heus kerkorgel te betrekken. Het nummer No Time For Caution is het perfecte huwelijk tussen kerkmuziek en een elektronische sound. Fenomenaal.

The Lord Of The Rings (2001, 2002, 2003) – Howard Shore

Als Tolkien nog geleefd had, zou hij Howard Shore een ereplaats hebben gegeven tijdens second breakfast. Dit is filmmuziek op zijn best. Shore slaagt er net als Tolkien in om zonder woorden een hele nieuwe wereld te creëren. Of het nu elfenklanken zijn of de onheilspellende dreunen van orc-trommels … onze vinger blijft ver weg van de doorspoelknop.

The Dark Knight (2005,2008,2012) – Hans Zimmer & James Newton Howard

De Batman-trilogie werd een kassucces, en had dit mede te danken aan het gouden muziekhaantje van Hollywood. Alhoewel er veel muziek hergebruikt wordt doorheen de drie films, is iedere film toch anders. Zo is The Dark Knight met de Joker, veel donkerder. Daar hoor je duidelijk de aanzwellende ondertoon die Zimmer later ook in Dunkirk toepaste en die haast een moderne versie is van John Williams’ Jaws-thema. We zitten de hele film op het puntje van onze stoel.

Mad Max: Fury Road (2015) – Tom Holkenborg aka Junkie XL

Epische muziek van Nederlandse bodem. Menig fan was sceptisch toen bekend werd dat Hollywood een nieuwe Mad Max ging maken. Je gaat toch niet aan iets goeds sleutelen? But behold: de film werd een kaskraker. De Nederlander Tom Holkenborg leverde de muziek en werd nadien benaderd voor de soundtrack van Deadpool.

Nog meer films met een uitstekende soundtrack

In nagenoeg iedere film zit muziek, maar voor sommige films is het zelfs het belangrijkste thema. Mocht je daar een liefhebber van zijn én een abonnement op Netflix hebben, check dan hier snel de 10 beste muziekfilms die deze streamingdienst te bieden heeft.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.