Pim Jansen
Pim Jansen Fitness 31 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

4 fabels over buikspieren trainen plus alternatieve oefeningen

Op het internet zwerven veel fabels over het trainen van je buikspieren. We verzamelden er vier, die zeer hardnekkig zijn en vertellen je meteen welke buikspieroefeningen je wél moet doen voor een ijzersterke core.

Eindeloos veel sit-ups en crunches doen aan het eind van elke workout? Dat is na het lezen van dit artikel voor goed verleden tijd. Er zijn namelijk veel effectievere manieren van het trainen van je buikspieren.

4 Fabels over het trainen van je buikspieren

De meest voorkomende fabels op een rij.

1. Je verliest buikvet met het trainen van je buikspieren

Helaas geloven nog steeds veel mensen deze hardnekkige fabel, maar we gaan je toch echt teleurstellen: door het trainen van je buikspieren verlies je geen buikvet. Plaatselijk vet verliezen is niet mogelijk. Niet bij je benen, niet bij je armen, en ook niet bij je buik. Om buikvet te verliezen, moet je dus op de ouderwetse manier afvallen. Iets minder eten, iets meer bewegen, en je komt een heel eind.

2. Elke dag abs trainen is goed voor je fysiek

Ooit is bedacht dat buikspieren elke dag getraind mogen worden, omdat deze spiervezels sneller zouden herstellen dan de spieren in de rest van het lichaam. Dat is helaas niet waar. Net zoals de rest van je lichaam hebben ook jouw buikspieren de tijd nodig om te herstellen.

Staat er een stevige core workout op het programma? Wees de dag daarna dan wat liever voor je buikspieren. Eet wat extra eiwitten en plan een rustdagje in. Zo voorkom je dat jouw buikspieren overtraind raken.

3. Planken is de beste manier om je buikspieren te trainen

Planken werd lang gezien als dé manier op het gebied van je buikspieren trainen. Hoe langer je de plank kon volhouden, hoe beter. Je hebt er immers een flinke portie uithoudingsvermogen en ijzersterke buikspieren voor nodig. Maar wist je dat deze oefening niet per se de beste manier van je core trainen is?

6 variaties op planking waarmee al jouw spieren traint

Bij de plank heb je namelijk te maken met een isometrische oefening. Dat houdt in dat je jouw lichaam tijdens de oefening stil houdt. Dat is goed voor je uithoudingsvermogen, maar het zorgt niet per se voor die massa op jouw buikspieren waar je naar op zoek bent.

Volgens de wetenschap zijn de captain’s chair, de bicycle crunch en de reverse crunch de beste oefeningen voor het trainen van je core.

4. Hoge herhalingen zonder gewicht

Twintig sit-ups en ontelbaar veel crunches. Het is een manier om je buikspieren te trainen, maar vlak het trainen met gewichten niet uit. Net als de andere spieren in jouw lichaam worden ook jouw buikspieren sterker door progressive overload toe te passen. In het kort betekent dat: elke keer sterker worden, in kilo’s of in herhalingen. Een uitgebreide uitleg vind je hier.

Elke week sterker worden kan dus door elke week een herhaling meer te doen, maar na een tijdje ben je daar ook op uitgekeken. Een oplossing hiervoor is gewichten gebruiken voor je buikspiertraining. De onderstaande oefeningen zijn hiervoor zeker geschikt.

5 workouts voor strakke buikspieren en een ijzersterke core

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.