Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Games 5 jun 2021
Leestijd: 5 minuten

5 redenen waarom iedere Formule 1-liefhebber F1 2021 in huis moet halen

Het Formule 1-seizoen is al een aantal races onderweg, en dat betekent dat Codemasters binnenkort met een nieuwe F1-game komt. Vanaf 16 juli ligt F1 2021 in de winkel, maar gaat deze game de moeite waard zijn? Wij zetten de vijf belangrijkste reden om ‘em gewoon weer in huis te halen op een rij.

De Formule 1-licentie is inmiddels al elf jaar in handen van Codemasters. In de beginjaren viel er nog wel wat aan te merken op hun racegames, maar dat is inmiddels wel anders. Met de laatste edities slaagt Codemasters er iedere keer weer in om een heerlijke racegame af te leveren. De basis is solide en daar wordt met iedere nieuwe versie van de game een laag aan toegevoegd.

Vijf redenen om F1 2021 in huis te halen

Die lijn wordt in 2021 gewoon doorgetrokken, al is er wel een grote verandering. Codemasters is begin dit jaar voor ruim een miljard dollar overgenomen door Electronic Arts. Hierbij deed EA de belofte dat ze Codemaster gewoon hun ding laten doen. Toch hebben we het idee dat de overname al wel terug te zien is. Zoals je bij reden één kunt lezen, is dat gelukkig op een positieve manier.

1. F1 2021 introduceert Braking Point

Codemasters heeft de laatste jaren verschillende gamemodes geïntroduceerd. Zo maakten we in F1 2020 kennis met My Team. Een spelmodus waarin je een eigen team op poten moet zetten. Deze populaire modus gaat zeker terugkeren, maar daar blijft het niet bij. We krijgen daarbovenop namelijk ook nog een nieuwe modus, genaamd Braking Point.

Dit is een soort Story Mode zoals we die kennen uit een andere EA game, namelijk FIFA. In Braking Point speel jij drie seizoenen lang als de talentvolle Aiden Jackson. Je begint in de Formule 2 en probeert vanuit daar in de hoogste afdeling bij een topteam te komen. Hoe die weg verloopt is afhankelijk van je prestaties op de baan, maar ook van de keuzes die je buiten de auto maakt. Je kunt je dus gaan voorbereiden op keiharde races en ruzies in de paddock.

2. 2 Player Career

Naast Braking Point en My Team is natuurlijk ook de carrièremodus gewoon weer van de partij. Deze is verder verbeterd en heeft daarnaast een nieuwe feature gekregen. In F1 2021 is het namelijk mogelijk om met z’n tweeën een carrière te starten. Hoe je dat invult, is aan jullie. Rijden jullie gebroederlijk zij aan zij bij hetzelfde team om de constructeurs titel binnen te halen, of gaan jullie voor een titanenstrijd zoals die tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton?

3. Alles rondom de races is beter uitgewerkt

Als echte Formule 1-fan wil je volledig ondergedompeld worden. Die optie krijg je ook binnen de F1 games van Codemasters, maar daar zaten soms wel wat nadelen aan. De kwalificatie en race zijn altijd intens, maar alles daar omheen kan soms aanvoelen als een moetje. Gelukkig gaat Codemasters daar in F1 2021 wat aan doen.

F1 2021
Ook grafisch is F1 2021 weer beter (Afbeelding: Codemasters / EA)

Zo is het R&D-gedeelte enigszins op de schop gegaan. De oude aanpak kennen we nu wel, dus dat heeft Codemasters aangepakt. De enorme skiltree is ingeruild voor ietwat rustigere menu’s. Hierdoor heb je meer overzicht en zie je beter wat een update doet voor je auto. Daarnaast zijn er om het spannend te houden meer game events. Dit zijn momenten waarop je beslissingen moet nemen die grote gevolgen kunnen hebben. Hierdoor word je gedwongen om vooruit te denken en oplossingen te zoeken wanneer het toch misloopt.

4. Real Season Start

Nieuw in F1 2021 is dat je zelf het instappunt kunt kiezen. Je mag gewoon bij de eerste race beginnen, maar je kunt ook later instappen. Deze optie is gekoppeld aan het echte Formule 1-seizoen. Zo kun je de eerste drie races overslaan en vanaf de Grand Prix van Spanje het stuur in handen nemen, maar je kunt ook een ander moment kiezen. Zo kun je op het moment dat F1 2021 uitkomt ook verder gaan waar ze op dat moment in de echte wereld gebleven zijn.

5. Een gloednieuw schademodel

Formule 1-auto’s zijn behoorlijk gevoelig. Helaas was dat tot vorig jaar in de games een stuk minder het geval. Je kon je voorvleugel verliezen of een wiel afbreken, maar daar bleef het bij. Wanneer je aan de zij- of achterkant geraakt werd, had dat amper impact op je race. Dat gaat in F1 2021 behoorlijk veranderen.

F1 2021
Nieuwe en oude gezichten (Afbeelding: Codemasters / EA)

In de nieuwe game is het schademodel flink uitgebreid. Wat dit betekent is dat je een stuk voorzichtiger moet zijn. Maak jij je auto net wat te breed om een inhaalpoging van je concurrent onschadelijk te maken? Dan loop je het risico dat je sidepod of vloer beschadigd raakt. Vooral wanneer er een stuk van je vloer ligt, ga je dat zeker merken tijdens de rest van de race. En in tegenstelling tot een vleugel, kun je de vloer niet vervangen tijdens een pitstop. Je moet dus nog beter nadenken voordat je een inhaalpoging waagt.

Pre-order F1 2021

Het mag duidelijk zijn dat Codemasters zich er opnieuw niet makkelijk vanaf heeft gemaakt. Op alle fronten lijkt F1 2021 een beter game te gaan worden dan zijn voorganger. Als Formule 1-liefhebber is het dus zeker de moeite waard om deze game in huis te halen. Je kunt F1 2021 hier pre-orderen voor zo’n beetje ieder platform, en dan valt hij 16 juli op je deurmat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.