Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 6 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

‘s Morgens hardlopen? 6 gezonde snacks die je genoeg energie geven

Door het warme weer de zomer in je bol gekregen? En wil je de dag beginnen met hardlopen om zo de hitte te vermijden? Tijdens je ochtendrun wil je geen trek krijgen, en dat moet met de onderstaande tips vast goed komen.

‘s Morgens hardlopen is de perfecte kickstart van de dag. Zo heb je het meest vermoeiende gedeelte van je dag direct al gehad en hoeft je na het avondeten niet meer de zin te verzamelen om nog een rondje te lopen.

Over het algemeen wordt het aangeraden om 2 à 3 uren voor je training een flinke hoeveelheid koolhydraten binnen te krijgen voor de nodige energie tijdens het rennen. Maar als jij écht vroeg in de ochtend wilt hardlopen, wat kun je dan het beste eten?

Eten voor of na je ochtendtraining?

Of jij moet eten voor een ochtendloop, is vooral afhankelijk van de afstand die op de planning staat. Ren jij 20 à 30 minuten, dan kan dat prima op een lege maag. Wel goed om te weten: sporten op een lege maag is níét per definitie goed in je eventuele strijd tegenovergewicht. Je kunt de maaltijd die je na het hardlopen nuttigt dan als herstelmaaltijd tellen.

Staat er een langere run op de planning of ben jij ‘s morgens gewoon snel hongerig? Dan is het uiteraard geen probleem om een licht verteerbare snack naar binnen te werken voordat je jouw hardloopschoenen aandoet.

Vermijd hardlopen met een volle maag

Hardlopen met een te volle maag wil je het liefste voorkomen, dus bewaar die kom met havermout dus liever voor ná je workout. Wanneer je met een volle maag aan de wandel gaat, kan het zomaar gebeuren dat jouw maag en darmen van slag raken en dat rent natuurlijk niet ideaal.

Beginnen met hardlopen: 5 tips zodat je geen doodloper wordt

Gezonde snacks die je voldoende energie geven

Als je ‘s morgens vroeg je hardloopschoenen al aan wil trekken, dan kan je beter voor iets licht verteerbaars gaan. Hieronder vind je een paar gezonde snacks die jou voldoende energie geven.

1. Banaan

Makkelijker kan bijna niet, en daarom is de banaan een klassieker als hardlopersbrandstof. Om je lichaam tegelijkertijd van gezonde vetten te voorzien, smeer je ook nog een laagje pindakaas op je banaan.

2. No-bake energierepen (makkelijk zelf te maken)

Deze energierepen hoeven niet in de oven en zijn binnen vijf minuten klaar. Je stopt er de lekkerste ingrediënten in: pindakaas, dadels en kokos. Dat wordt vliegen tijdens het hardlopen.

3. Volkoren crackers

Een paar volkoren crackers met beleg naar keuze geeft ook al genoeg energie, helemaal als je ‘s morgens vroeg de deur uit gaat. Crackers zijn licht verteerbaar en vallen vaak zelfs minder zwaar dan bijvoorbeeld een energiereep.

4. Volkorenbrood

Om je energievoorraad aan te vullen, is een gewoon broodje pindakaas ook al een goede optie. Of ga voor iets zoets als jam of een laagje hagelslag. Ook als je aan het afvallen bent, hoeft brood geen spelbreker te zijn, daar vertellen we meer over in dit artikel.

Brood en afvallen gaan prima samen: een voedingscoach legt uit

5. Krentenbol

Krijg jij ‘s morgens geen brood door je keel? Probeer dan eens een krentenbol. Door de krenten is een krentenbol vaak veel makkelijker weg te krijgen dan dat broodje pindakaas, en uiteraard zit de krentenbol ook vol koolhydraten waar jij energie van krijgt.

6. Ontbijtkoek

Een plak ontbijtkoek is niet alleen de ideale snack van toen je nog in de schoolbanken zat. Deze snack zit namelijk vol met koolhydraten om jou die boost te geven die je nodig hebt tijdens het hardlopen.

5 inspirerende films en docu’s over hardlopen op Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.