Felix Decavel
Felix Decavel Popular Science 28 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

De 30 engste horrorfilms ooit volgens een hartslagonderzoek

Halloween staat weer voor de deur dus is de tijd gekomen om je lijstje met de engste horrorfilms bij te spijkeren. Wil je dit jaar echt iemand de stuipen op het lijf jagen? Check dan hieronder wat volgens de wetenschap de meest schrikwekkende horrorfilms ooit zijn.

Neem het niet van ons aan. Maar een wetenschappelijke studie heeft middels de hartslag van kijkers kunnen bepalen welke horrorfilms de grootste angstzweetdruppels veroorzaken. Net op tijd voor Halloween!

Het Science of Scare Project kiest elk jaar de meeste enge nieuwe horrorfilms uit die in een speciale ‘scream room’ aan 250 respondenten getoond worden. De wetenschappers vergelijken dan het normale hartslagritme met de gemiddelde hartslag tijdens het bekijken van de films. De horrorfilms waarbij ze het grootste verschil vaststellen, komen op het lijstje te staan.

De engste horrorfilms volgens onderzoek

Sinds vorig jaar staat Host bovenaan. De film gaat over vrienden die tijdens de lockdown besluiten een paranormaal medium uit te nodigen voor een Zoom-gesprek.

Ondanks beperkte middelen is regisseur Rob Savage erin geslaagd de ultieme Halloween-film te creëren. Je hart zal maar liefst 24 slagen per minuut sneller slaan dan normaal. Bekijk de horrorfilm op Videoland voor 2,99 euro.

Meest angstaanjagende nieuwkomer

De hoogste nieuwkomer in de top 30 engste horrorfilms is ook al van de hand van Savage: Dashcam. En net als zijn voorganger gaat de film over connectiviteit in tijden van internet. Deze keer loopt een gelivestreamde roadtrip helemaal uit de hand.

De drie andere nieuwkomers op het lijstje zijn Oculus, The Autopsy of Jane Doe en Black Phone, waarin Ethan Hawke de griezelige hoofdrol speelt. De eerste twee horrorfilms zijn al een tijdje geleden langs het grote scherm gepasseerd, maar zijn nu pas door het Science of Scare Project onderzocht. Geen moment te laat voor Halloween dus.

Bekijk hieronder het complete lijstje met de dertig engste horrorfilms ooit volgens de wetenschap. Zo kun je je in ieder geval goed voorbereiden op een onvergetelijke Halloween. En let op je hartslag!

De volledige top 30 voor Halloween

De complete lijst van de afgelopen drie jaren (zie de tabjes), inclusief de BPM. Bekijk daaronder het geïllustreerde overzicht van de top 10 in 2022.

engste horrorfilms ooit, top 30, science of scare, host, onderzoek, hartslag, wetenschap
(Afbeelding: Science of Scare)

Check ook welke horrorfilms je voor Halloween kan bekijken op Netflix en op HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.