Felix Decavel
Felix Decavel Rijk en Beroemd 28 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Het ultra-elitaire pad van premier Rishi Sunak, dat in Kenia begon

Rishi Sunak is met zijn 42 lentes de derde jongste premier van Groot-Brittannië ooit, en tevens de eerste met een donkere huidskleur. Maar je wordt niet zomaar eerste minister. Welke opleidingen staan er allemaal op het CV van de nagelnieuwe regeringsleider?

In 1783 trad William Pitt the Younger op 24-jarige leeftijd toe tot de hoogste politieke functie van het Verenigd Koninkrijk. Pitt staat op de eerste plaats, maar Rishi Sunak is de jongste Britse premier sinds 1812 en heeft daarenboven geen vader rondlopen die ook al PM was.

Rishi sunak, britse premier, opleiding
(Afbeelding: ANP)

Toch kun je stellen dat de leider van de Conservative Party, ondanks een heel ongebruikelijke achtergrond, een ultra-elitaire opleiding heeft genoten waarin vriendjespolitiek evenveel waard is als een diploma.

De opleiding van Rishi Sunak, de Britse premier

De grootvaders van Rishi Sunak waren geboren in Brits-Indië maar verhuisden in de jaren 30 van de vorige eeuw naar Oost-Afrika om er als ambtenaren te werken voor het Britse Rijk. Zijn vader, een huisarts, is geboren in de kolonie van Kenia en zijn moeder, een apotheker, in het huidige Tanzania. In 1966 verhuisde de familie naar Southampton waar Rishi Sunak in 1980 het levenslicht zag.

Lagere school

De Britse premier startte zijn schoolcarrière aan de King Edward VI Stroud School. Tegenwoordig kost één schooljaar daar ruim 20.000 euro per jaar.

De school heeft een erf van meer dan 13 hectare met onder meer een zwembad, een professioneel theatergebouw, kunstateliers en zeventien wetenschappelijke laboratoria. Allemaal omgeven door de natuur.

Middelbare school

Een constante factor tijdens de schoolloopbaan van Rishi Sunak zijn de hoge cijfers. Dankzij zijn goede resultaten op de lagere school werd hij toegelaten tot één van de meest prestigieuze middelbare kostscholen ter wereld: Winchester College.

Dit internaat, opgericht in de 14e eeuw, is al eeuwen een broedplaats voor de Britse elite. Onder de ‘Old Wykehamists’ – alumni van de school, genaamd naar de eerste decaan – bevinden zich illustere namen zoals Oswald Mosley (jawel, de Britse Hitler uit Peaky Blinders) en nog een resem andere politici, schrijvers, wetenschappers en sporthelden.

Eén jaar op internaat in Winchester College kost je ruim 50.000 euro. Recent is er wel een aantal duistere zaken aan het licht gekomen en is er een onderzoek gestart naar kindermisbruik op de school.

Universiteit

Vanwege zijn uitstekende cijfers hoefde Oxford niet twee keer na te denken om Rishi Sunak toe te laten. De huidige Britse premier schreef zich in voor de studierichting PPE, ofwel Philosophy, Politics and Economics. Tijdens zijn studie liep hij stage bij de Conservative Party, die hij later zou leiden.

oxford, rishi sunak, britse premier, opleidingen
Oxford University (Afbeelding: Unsplash)

Nadat hij als eerste van de klas afstudeerde, meldde Sunak zich aan voor een Master in Business Administration aan de Amerikaanse universiteit van Stanford, zowat de beste ter wereld (want een diploma van Oxford is niet genoeg natuurlijk). Als Fulbright-scholar – een prestigieuze academische beurs – doorstond hij de studie met vlag en wimpel en in 2006 had hij een tweede diploma op zak.

rishi sunak, britse premier, opleidingen
De universiteit van Stanford in San Francisco (Afbeelding: Unsplash)

Aan Stanford ontmoette Rishi Sunak zijn toekomstige vrouw Akshata Murty, één van de rijkste dames van Groot-Brittannië en dochter van Indisch multimiljardair N. R. Narayana Murthy.

Rishi Sunak: van bankier tot Britse premier

Na zijn studie ging Sunak eerst werken voor investeringsbank Goldman Sachs en verschillende hedge funds. Tot aan het begin van zijn politieke carrière in 2015 was hij ook de directeur van Catamaran Ventures, het investeringsbedrijf van zijn schoonvader. Na zeven jaar in de politiek is hij nu de eerste Britse premier van kleur.

Ben je zelf op zoek naar welke studierichting het best bij jou past? Check dan dit artikel over de WO en HBO-opleidingen waarmee je het beste salaris kan verdienen. Of wil je liever een MBO-studie met hoog startsalaris aanvatten?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.