Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 28 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit verdienen de energiereuzen van deze wereld nu per seconde

En wij altijd maar denken dat je als profvoetballer veel verdient. Nou, je kunt beter energiereus worden, al gaat dat in fysieke staat wat lastig, omdat het een megabedrijf is en geen mens. Feit is dat energiereuzen als Exxonmobil en Chevron nu krankzinnige bedragen per seconde verdienen.

Bij profvoetballers zetten we de hoge salarissen regelmatig in perspectief door het in loon per seconde uit te drukken. Zo heeft Mbappé bij PSG 24/7 een tamelijk absurd secondeloon. Bij energiereuzen kunnen we dan beter in nanoseconden gaan rekenen, maar dan is het wat minder goed te bevatten.

Energiereuzen maken miljarden winst

Nieuwe kwartaalcijfers laten zien dat de Amerikaanse olie- en gasbedrijven ExxonMobil en Chevron in het derde kwartaal een nettowinst van samen meer dan 30 miljard dollar geboekt hebben. Met dank aan de hoge gasprijzen boekte Exxon procentueel de hoogste winst in 152 jaar. Chevron beleefde het tweede beste kwartaal ooit.

Dit staat nogal in contrast met steeds meer huishoudens die nauwelijks kunnen rondkomen door de energieprijscrisis. Niet voor niets is er steeds meer kritiek vanuit de politiek op dit soort olie- en energiereuzen. Maar ook in dit wereldje is de lobby ondoordringbaar.

De winst van Exxonmobil per seconde in Q3

Feit is dat de winsten van deze energiereuzen echt krankzinnig zijn. Exxonmobil behaalde in het derde kwartaal van 2022 een nettowinst van 19,7 miljard dollar. Hiermee werd het het vorige record, een winst van 17,6 miljard dollar in het tweede kwartaal, overtroffen.

Het derde kwartaal heeft 92 dagen. Per dag maakte Exxonmobil afgerond 214.130.435 dollar winst in Q3. Per uur is dat afgerond 8.922.101 dollar. Komen uit op afgerond 2.478 dollar winst per seconde.

De winst van Chevron per seconde in Q3

Chevron boekte in het derde kwartaal van 2022 een winst van 11,2 miljard dollar. Per dag is dat 121.739.130 dollar. Per uur is dat 5.072.464 dollar. Hier is de winst 1.409 dollar per seconde.

Die teller loopt dan dus 24 uur per dag door, en dan hebben we het hier over slechts twee energiereuzen. Reken uit hoeveel noodlijdende huishoudens per seconde fictief gered kunnen worden.

BNRANPManners

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.