Alrik de Jong
Alrik de Jong Human Interest 18 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk deelt plannen voor 2022: ‘Tweede planeet hard nodig’

Zoals je wellicht weet, schoppen miljardairs als Elon Musk en Jeff Bezos de ruimtevaart behoorlijk in de war. Maar dat houdt ze natuurlijk niet tegen om de ruimte vol te schieten met toeristische troep. 2022 wordt wat dat betreft een bijzonder jaar voor SpaceX.

En daarmee neemt de ruimteschroot dan wel ruimtevervuiling maar weer eens onnodig toe, al is het in de ogen van Elon Musk bittere noodzaak. Hebben we het nog niet eens over de Starlink-satellieten die hij de ruimte in wil schieten.

Elon Musk onthult SpaceX-plannen voor 2022

SpaceX voert begin volgend jaar de eerste testvlucht naar de ruimte van zijn Starship-raket uit. En in 2022 worden er meerdere lanceringen verwacht. Dat zei oprichter Elon Musk tijdens een virtuele bijeenkomst met leden van de National Academy of Sciences.

Starship

De kans op succes van de eerste vlucht in een baan om de aarde is volgens Elon Musk echter relatief laag. Het bedrijf lanceert zijn Starship in januari of februari en verwacht later in 2022 een twaalftal testvluchten naar de ruimte te doen. “Het is de grootste raket die ooit is ontworpen en we zijn dicht bij onze eerste lancering”, aldus de SpaceX-CEO.

Herbruikbare raket, dat dan weer wel

De roestvrijstalen raket en de superzware aandrijvingen eronder zullen “snel en volledig herbruikbaar” zijn, verklaarde Elon Musk, die deze combinatie “de heilige graal van raketten” noemde. Starship is ontworpen om 100 ton vracht en mensen in een baan om de aarde te vervoeren tegen een fractie van de kosten van eerdere ontwerpen.

SpaceX is van plan om een aangepaste versie van de raket te gebruiken om NASA-astronauten in 2025 of later op de maan te laten landen als onderdeel van het Artemis-programma. SpaceX wil uiteindelijk honderden tonnen aan voorraden en mensen naar Mars vervoeren. Het doel van Elon Musk is het bouwen van een bewoonde stad op Mars.

Tweede planeet hard nodig

SpaceX heeft de Starship-raket tijdens verschillende testvluchten gelanceerd tot een hoogte van ongeveer 10 kilometer vanaf de productielocatie in Zuid-Texas. Voor de ruimtevlucht is het bedrijf van plan om één keer rond de aarde te cirkelen en de raket vervolgens in de Stille Oceaan te laten vallen, ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Kauai, een eiland van Hawaï.

Elon Musk herhaalde tijdens de bijeenkomst dat de mensheid in zijn ogen een “hard tweede planeet nodig heeft”. De risico’s waarmee de aarde wordt geconfronteerd, noemt hij als argument. “Kernwapens, grote kometen, pandemieën, dalende geboortecijfers, kunstmatige intelligentie, religieus extremisme zijn allemaal serieuze bedreigingen.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.