Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk tipt: ‘Investeer hierin bij hoge inflatie’

Beleggen is één van de beste manieren om met de hoge inflatie te dealen waar we momenteel mee te maken hebben. Investeren is immers dé manier om je geld meer waard te laten worden, in plaats van minder. Maar waar kun je dan het best in investeren? Daar heeft Elon Musk wel antwoord op.

Zijn antwoord komt overeen met het advies dat opperbelegger Warren Buffett in het verleden heeft gegeven. Wat raden de heren aan?

Tip van Elon Musk voor inflatie

Een paar dagen geleden twitterde Tesla’s CEO Elon Musk dat het ‘over het algemeen beter is om in fysieke zaken als vastgoed te investeren’ in tijden van hoge inflatie. Nu heeft niet elke belegger zomaar het vermogen om opeens in vastgoed te investeren. Toch zijn er dan ook opties, bijvoorbeeld door vastgoed te financieren met crowdfunding of door simpelweg in vastgoedfondsen te investeren.

Alsnog niet jouw ding? Naast vastgoed noemt Elon Musk ook ‘aandelen van bedrijven die goede producten maken’. Dat advies gaf Warren Buffett al eerder in het verleden. De CEO van Berkshire Hathaway zei in 2009 tijdens de aandeelhoudersvergadering dat investeren in bedrijven met een geweldig product één van de beste manieren is om jezelf te beschermen tegen inflatie.

De achterliggende gedachte? Hoe duur producten ook worden, mensen zullen dit soort producten blijven kopen. Hij gaf toen het voorbeeld van Coca-Cola, één van zijn eigen investeringen. “Het maakt niet uit wat er met het prijsniveau gebeurt, mensen betalen nog steeds voor de producten die ze leuk vinden”, zei hij toen.

Alternatief

Daar zit wat in, al is ook bewezen dat het beleggen in aandelen risicovoller is dan bijvoorbeeld in wereldwijde fondsen. Je weet namelijk nooit wat een aandeel in de toekomst zal doen, hoe geweldig een product nu ook lijkt.

Veel experts raden daarom aan om in goedkope indexfondsen en ETF’s te investeren, waarmee je in één klap in tientallen tot zelfs duizenden aandelen belegt. Ook Warren Buffett, die net als Elon Musk tot ‘s werelds rijkste personen behoort, zelf heeft gezegd dat de gemiddelde belegger hier het beste aan doet. Zo profiteer je van de groei van de markt, zonder het risico te lopen dat een enkel aandeel onderuit gaat.

In 2017 raadde Buffett aan om ETF’s van de S&P 500 te kopen. Hierin zitten de aandelen van bedrijven zoals Amazon, Apple en Microsoft. Volgens CNBC heeft dit fonds de inflatie altijd verslagen. “Koop consequent een goedkoop S&P 500-indexfonds”, zei Buffett toen. “Blijf het door dik en dun kopen, en vooral door dun.” Dan is de ETF als het ware in de ‘uitverkoop’. Omdat het minder waard is, is de kans groter dat hij in de toekomst alleen maar meer waard wordt.

CNBCYahoo Finance

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.