Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 23 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

3 belegtips van Warren Buffett voor de normale belegger

Warren Buffett is misschien wel de bekendste belegger ter wereld, omdat hij een bizar fortuin bij elkaar wist te beleggen. Gelukkig heeft hij voor de gemiddelde belegger ook een aantal handige tips.

De Amerikaanse miljardair staat al jarenlang in de top tien rijkste mensen op aarde. Dat is normaal gesproken al knap, maar helemaal als je weet dat een groot gedeelte van zijn inkomsten wordt doorgesluisd naar ontwikkelingsorganisaties. Warren Buffett kunnen we dus met recht een opperbelegger noemen. Als iemand weet hoe het moet, is het deze investeerder wel.

Tips voor beleggers van Warren Buffett

Maar goed, in tegenstelling tot Warren Buffett heeft de gemiddelde belegger niet de tijd, kennis of resources om dezelfde aanpak als deze zakenman toe te passen. Gelukkig heeft hij ook een aantal tips voor de gemiddelde belegger.

1. Let goed op de kosten

“Het is uitermate belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden bij het investeren in aandelen”, zei hij eerder in een interview. Daarom zijn indexfondsen volgens de miljardair de meest aantrekkelijke keuze. Toen Warren Buffett zo’n zeven jaar geleden opschreef wat er met zijn geld moest gebeuren als hij zou komen te overlijden, bleek dan ook dat het grootste gedeelte naar een aandelenfonds gaat.

Maar 10 procent van zijn geld zou hij naar staatsobligaties sluizen. Dit is volgens hem de slimste strategie voor zijn vrouw om het beste rendement te behalen, zonder er al te veel tijd en moeite in te steken. “Dat vindt ze prima”, zei hij in het interview. “Iedereen zou het goed vinden.”

2. Laat je niet beïnvloeden door het nieuws

Een andere reden waarom indexfondsen volgens Warren Buffett zo’n goed idee zijn? “Omdat ze je in staat stellen de roddels te negeren”, aldus de meesterbelegger. Dingen die nu in het nieuws zijn of dipjes in de beurs, zouden eigenlijk geen invloed moeten hebben als jij op de lange termijn belegt.

Niemand kan voorspellen wat er volgende week of volgende maand zal gebeuren. Ook Warren Buffett denkt niet dat hij geld kan verdienen door dit soort voorspellingen.

De echte vraag die je jezelf moet stellen is dus: waar zullen bedrijven staan over tien of twintig jaar. Dat is waarom het zo fijn kan zijn om in indexfondsen te beleggen. “Sommige bedrijven zullen het niet redden, maar de meeste wel”, zegt hij. Zo zal de Amerikaanse economie volgens hem altijd verbeteren, want dat doet het al sinds 1776.

3. Koop een stukje bedrijf, geen aandeel

Wil je toch aandelen kopen? Ben je er dan van bewust dat je écht een stukje van het bedrijf koopt. Je wordt aandeelhouder en mag bij aandeelhoudersvergaderingen aanwezig zijn. Je kunt tegenwoordig zo makkelijk aandelen kopen, vindt Warren Buffett, dat mensen zich niet echt bewust zijn van het feit dat ze echt een stukje bedrijf in handen hebben.

Warren Buffett gelooft dan ook dat de gemiddelde belegger betere beslissingen zou maken met z’n beleggingen als die zou denken: ‘Ik heb vandaag een bedrijf gekocht, in plaats van een aandeel’. Dat betekent dat je echt goed research moet doen voordat je in een bedrijf investeert en dat moet blijven doen wanneer je een aandeel hebt. Ja, dat betekent zelfs dat je de ietwat saaie jaarverslagen moet lezen. Alleen dan heb je een idee van hoe het eigenlijk met het bedrijf gaat.

Peaks

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.