Stijn Kuster
Stijn Kuster Design 25 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit catamaran-jacht vaart CO2-neutraal dankzij AI en algen

De Italiaanse scheepsbouwer Rossinavi heeft de deels elektrische boot Oneiric onthuld, waarmee je in de toekomst volledig CO2-neutraal vaart. Bij weinig kilometers hoef je dit catamaran-jacht niet eens op te laden.

Het catamaran-jacht, dat nog in de conceptfsae zit, is ontworpen door het beroemde designbureau Zaha Hadid Architects. Het moet een van de efficiëntste en meest functionele catamarans ooit worden.

Catamaran-jacht Zaha Hadid zo goed als elektrisch

Het catamaran-jacht is overigens niet volledig elektrisch, maar kan voor een groot deel wel enkel uit de voeten met zijn elektromotoren. Op rustigere wateren kan de boot 100 procent elektrisch varen. Ga je de zee op, dan vaar je tot 70 procent van de tijd elektrisch. Door deze aandrijflijn wordt volgens de fabrikant ongeveer 40 ton CO2 bespaard in vergelijking met een conventioneel schip.

Elektrische boot, catamaran
(Afbeelding: Rossinavi)

Om het batterijpakket op te laden, maakt de deels elektrische boot gebruik van zonnepanelen. Hoewel een dergelijk systeem niet snel oplaadt (nog onbekend hoe snel), kun je wel flink wat bijladen als je een paar dagen aangemeerd licht in de brandende zon.

Geïnspireerd op algen

“De innovaties en filosofie van duurzaamheid zijn geïnspireerd op fytoplankton. Dat zijn kleine zeealgen die zonlicht omzetten in energie en samen zorgen voor meer dan de helft van de jaarlijkse zuurstofproductie van de aarde. Deze miljarden microscopisch kleine organismen herinneren ons eraan dat we door samen te werken allemaal kunnen bijdragen aan een gezonder milieu.”

Om zo weinig mogelijk elektrische energie te verbruiken en zo weinig mogelijk CO2 uit te stoten is het jacht vormgegeven als catamaran. Door de smalle voorkant ondervindt het schip weinig weerstand in het water. Bovendien is er een AI-gestuurd controlecentrum, dat het energieverbruik berekent en beheert om de impact op het milieu te verminderen.

Elektrische boot, catamaran
(Afbeelding: Rossinavi)

Ondanks zijn vorm is het overigens een ontzettend ruime boot. Aan boord is er ruimte voor tien gasten die verdeeld over vijf ‘hutten’ kunnen overnachten. De grootste slaapkamer heeft 180 graden uitzicht over het water. De passagiers kunnen elkaar ontmoeten in een ruimte die zowel een eetkamer, bar als lounge is.

Deze elektrische fiets is ook een camper en een boot

Aan de achterkant van het CO2-neutrale catamaran-jacht vind je een groot dek waar je kunt zonnen. Een klein zwembad zorgt voor verkoeling, terwijl je aan het varen bent en een duik in de zee er even niet in zit.

Deze CO2-neutrale boot is nog een concept

Tot nog toe is de deels elektrische boot een concept. Het 44 meter lange virtuele exemplaar geeft wel alvast een bijzonder kijkje in de toekomst.

Elektrische boot, catamaran
(Afbeelding: Rossinavi)
Elektrische boot, catamaran
(Afbeelding: Rossinavi)
(Afbeelding: Rossinavi)

Check ook dit 3D-geprinte plezierjacht, dat ontworpen is in Rotterdam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.