Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 22 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Nooit meer je elektrische auto opladen dankzij deze Chinese innovatie

De Chinese autofabrikant NIO introduceert een nieuwe generatie batterijwisselstations, waarmee je nooit meer een elektrische auto aan de laadpaal hoeft te hangen.

Terwijl veel fabrikanten enkel inzetten op het zo snel mogelijk opladen van het accupakket in een auto, gelooft NIO in batterijwisselstations. Het merk heeft al 136 stations verspreid over 58 steden in China en eind dit jaar moeten dit er 500 zijn. Hier komt nu een tweede generatie bij.

Volle accu zonder uit je elektrische auto te stappen

Het NIO Power Swap Station 2.0 heeft 239 sensoren die samenwerken om de batterij met één druk op de knop, vanuit je auto, te verwisselen voor een volle. Zo’n station kan 312 batterijwissels per dag aan en is hiermee drie keer sneller dan de eerste generatie batterijwisselstations.

Om het station binnen te rijden, hoeft de bestuurder niet zelf te spiegelen of op zijn sensoren te letten. De elektrische auto’s van NIO rijden zelf het station binnen. Hiermee is het ook direct het eerste batterijwisselstation waarbij alles volautomatisch gebeurd.

NIO vindt in Sinopec een sterke partner

Het station is voortgekomen uit een samenwerking tussen NIO en energiebedrijf Sinopec (de op een na grootste olieproducent van China). Naast de stations kijken de twee partijen naar nieuwe materialen en technologieën voor elektrische auto’s. Met 12,3 miljard dollar winst per jaar (Sinopec, 2018) heeft NIO hierin een financieel sterke partner gevonden.

Batterijwisselstations en elektrische auto’s nog niet in Europa

Het eerste batterijwisselstation van de tweede generatie staat in Beijing, en binnen aanzienlijke tijd op meer plekken in China. In Nederland moeten we nog even wachten op deze Chinese innovatie.

NIO ET7 (Afbeelding: NIO)

NIO heeft namelijk nog geen auto’s rondrijden in Europa. Bij de introductie van de ET7 gaf het merk aan dat we dit jaar nog een NIO op de Europese markt kunnen verwachten. Mocht het merk in Europa met batterijwisselstations komen, dan heeft het wellicht een voorsprong op alle andere grote merken met elektrische auto’s.

Goedkope Xpeng P5 verslaat Tesla Model 3 met autonoom rijden

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.