Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 22 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

3 redenen om je studieschuld (niet) zo snel mogelijk af te lossen

Aan de ene kant is je schulden aflossen altijd een goed idee, maar aan de andere kant betaal je over je studieschuld een absurd lage rente van soms zelfs 0 procent. Daardoor worstel je misschien met de vraag of je jouw studieschuld versneld moet aflossen of niet.

We verklappen alvast: de enige persoon die op deze vraag antwoord kan geven, ben jezelf. In dit artikel bespreken we wel drie dingen die je misschien helpen bij het beantwoorden van die vraag.

Studieschuld versneld aflossen of niet

Wanneer je een studieschuld hebt en deze kunt aflossen, zal je maandelijks een bedrag naar DUO moeten overmaken. Hoe hoog dat bedrag is hangt onder andere af van hoe hoog jouw schuld is, hoe lang je erover mag doen om deze af te betalen en je inkomen.

Zit je te twijfelen om je studieschuld versneld te gaan aflossen? In andere woorden: extra aflossen op het bedrag dat je sowieso al betaalt? Houd dan rekening met de volgende drie zaken. Het zijn redenen om je studieschuld wel of juist niet zo snel mogelijk af te lossen. Het ligt er maar net aan wat jouw situatie is en waar jouw voorkeur naar uitgaat.

1. Je betaalt een lage rente

Dit is zonder twijfel de meest gehoorde reden om je studieschuld niet versneld af te lossen. 0 procent rente betalen is natuurlijk de meest ideale situatie om een schuld te hebben. Zeker als je (nog) niet veel spaargeld hebt of niet veel verdient, is dat een heel goede reden om voor ‘niet aflossen’ te kiezen.

Toch zijn er nog twee aspecten waar je ook even over na moet denken. Ten eerste dat het percentage altijd weer omhoog zou kunnen gaan. Ten tweede dat je momenteel ook geen rente krijgt op je spaarrekening en soms zelfs een negatieve spaarrente hebt (je moet betalen) als je veel geld op je rekening hebt staan.

Als je momenteel veel spaargeld hebt, kan dit dus een reden zijn dat je jouw studieschuld wel versneld gaat aflossen.

2. Je wil een eigen huis kopen

In tegenstelling tot veel andere landen weegt een studieschuld in Nederland wél mee als je een huis wil kopen en een hypotheek wil afsluiten. Hoe zwaar die precies meeweegt, hangt ervan af of je hebt gestudeerd met het oude of nieuwe stelsel.

Een studieschuld uit het oude stelsel telt voor 0,65 procent mee in de berekening van de maximale hypotheek. Met een gemiddelde studieschuld van 15.000 euro (cijfers van ResearchNed) betekent dit dat je ongeveer 28.500 euro minder aan hypotheek kunt krijgen.

Bij het nieuwe stelsel telt je studieschuld voor 0,35 procent mee. Maar de gemiddelde studieschuld ligt bij dit stelsel ook een stuk hoger: op 24.000 euro. Dit betekent dat je alsnog ongeveer 24.600 euro minder aan hypotheek kunt krijgen.

Wanneer je een huis wil kopen (in de toekomst), denk je misschien in eerste instantie: oké, aflossen die studieschuld. Toch is het goed om je te realiseren dat je vandaag de dag een hoop eigen geld nodig hebt om een huis te kopen. Hierbij moet je niet alleen denken aan de bijkomende kosten (zoals hypotheekadvies en een taxatie), maar ook het feit dat je tegenwoordig soms tienduizenden euro’s moet overbieden om ook maar een kans te maken.

3. Je baalt (niet) van je studieschuld

Dit is misschien wel de grootste reden om je studieschuld wel of niet af te betalen: de stress die je er wel of niet om hebt. Voor sommige mensen hangt die studieschuld als een soort donkere wolk boven hun hoofd. Ze zijn er veel mee bezig in hun gedachten en piekeren er af en toe om. Het blijft immers een schuld. Voor deze mensen kan het helpen om de studieschuld versneld te gaan aflossen om zo met een relaxt gevoel achter te blijven.

Er zijn ook mensen die de studieschuld helemaal niet zo zwaar vinden wegen en er amper over nadenken. Ze lossen het bedrag dat DUO heeft bedacht maandelijks af en that’s it. Sta je zo in het leven? Dan is versneld aflossen waarschijnlijk niet interessant voor jou.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.