Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

7 unieke eigenschappen op je cv waar werkgevers naar zoeken

Ben jij een teamplayer, sociaal en zelfstandig? Good for you, maar zowat de rest van Nederland ook. Nederlanders zetten deze drie eigenschappen dan ook massaal op hun cv, blijkt uit onderzoek. Hierdoor zijn het lege woorden geworden: ze hebben hun kracht verloren. Naar wat voor eigenschappen zijn werkgevers dan wel op zoek?

Dit zijn zeven eigenschappen die je naar voren kan laten komen op je cv, op basis van van een analyse van LinkedIn en van Indeed.

1. Creativiteit

Nu steeds meer werk geautomatiseerd wordt, wordt creativiteit ook steeds belangrijker. Laat je creativiteit zien in je brief of in je cv, maar schiet daar niet te ver in door. Je kunt overigens ook creatief zijn in het oplossen van problemen of omdat je out of the box denkt.

2. Emotionele intelligentie

Het is leuk als je ambitie en drive hebt, maar als je niet in staat bent draagvlak te creëren voor je ideeën, kom je alsnog niet ver. Emotionele intelligentie (oftewel niet je IQ maar EQ) is een belangrijke soft skill. Dit is de mate waarin je in staat bent om emoties van jezelf en anderen nauwkeurig waar te nemen en te begrijpen. Medewerkers met een hoge emotionele intelligentie functioneren beter en hebben sterkere relaties.

3. Overtuigingsvaardigheden

Een beetje daarop aansluitend vinden werknemers het belangrijk als werknemers kunnen denken vanuit het perspectief van de ander. Wat levert het hen op? Dat is namelijk dé manier om te iemand te kunnen overtuigen en daarbij ook te verkopen.

4. Aanpassingsvermogen

De wereld verandert snel en de arbeidsmarkt beweegt mee. De meeste mensen houden niet van verandering, waardoor jij je echt kunt onderscheiden als je comfortabel met onzekerheid kan zijn. Aanpassingsvermogen zorgt er namelijk voor dat mensen en organisaties problemen kunnen oplossen, uitdagingen kunnen overwinnen en kunnen groeien.

5. Zelfredzaamheid

Het verschil tussen iemand die zelfredzaam is en iemand die dat niet is? Iemand die zelfredzaam is zou eerst Googelen en in databases (zoals de Drive of Intranet van het bedrijf) kijken, voordat hij of zij het lukraak aan een leidinggevende vraagt. Natuurlijk is het belangrijk om hier balans in te vinden: weet ook wanneer je juist om hulp moet vragen.

Lees ook: Zo vertel je jouw goede en slechte eigenschappen tijdens een sollicitatie

6. Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid is het verlangen om te leren, om nieuwe dingen te begrijpen en om te snappen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Dat uit zich natuurlijk bij iedereen anders. Voor werkgevers is nieuwsgierigheid een aantrekkelijke eigenschap bij werknemers, omdat dit betekent dat ze zich zullen blijven ontwikkelen in hun vakgebied én daarbuiten.

7. Loyaliteit

Wie wil er nou geen loyale werknemer? Iemand die niet bij de eerste aanbieding of kans die voorbij komt de biezen pakt? Vaak wordt loyaliteit beloond met salarisverhogingen en promoties. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je laten zien dat je loyaal bent door aan te tonen dat je dat in je verleden ook bent geweest: je bent bijvoorbeeld lang bij een organisatie gebleven. Kom je net kijken op de arbeidsmarkt? Laat dan je loyaliteit zien door je enthousiasme over de visie en missie van het bedrijf.

Het is belangrijk om in je brief en cv niet letterlijk deze woorden te zetten. In plaats van dat je schrijft: ‘Ik ben nieuwsgierig en zelfredzaam’, kan je dit bijvoorbeeld laten zien door concrete voorbeelden uit het verleden te noemen en de lezer zelf die conclusie te laten trekken. Dat is een stuk krachtiger.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.