Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 25 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

3D street-art tovert Eiffeltoren om tot gigantische optische illusie

De Eiffeltoren doet de komende tijd dienst als gigantische optische illusie. Dankzij 3D street-art lijkt het alsof de iconische toren in Parijs in een ruig landschap staat, boven een ravijn.

De 3D-installatie is gemaakt door Jean René, beter bekend als JR. Deze Franse fotograaf en kunstenaar staat onder meer bekend om zijn street-art bestaande uit enorme zwart-witportretten op gebouwen. Vaak is zijn werk sterk politiek en sociaal gemotiveerd, maar met deze installatie viert de ‘Franse Banksy’ dat er in Frankrijk versoepelingen in de culturele sector zijn doorgevoerd.

De Eiffeltoren als optische illusie

Ook de Eiffeltoren is tijden gesloten geweest vanwege corona. Zoals het nu lijkt gaat het iconische bouwwerk in Parijs 16 juli weer open voor het publiek, maar zoals je ziet is er nu al reden om de plek te bezoeken. JR heeft het hek dat het gebied rond de toeristische attractie afsluit op geniale wijze gebruikt voor zijn optische illusie. En de kunstenaar nodigt mensen uit vooral om over zijn street-art te lopen.

Als je nu voor de Eiffeltoren staat, lijkt de stad Parijs dankzij de 3D street-art gespleten te zijn door een enorm ravijn, waardoor een autoweg loopt. Ziet er briljant uit, maar de optische illusie komt pas echt tot leven als er mensen overheen lopen of springen.

eiffeltoren, street-art, 3d, optische illusie, jr
(Afbeelding: AFP)
eiffeltoren, street-art, 3d, optische illusie, jr
(Afbeelding: AFP)

De optische illusie van JR is volgens Perrotin Gallery, de galerie die het werk van de kunstenaar vertegenwoordigt, nog ongeveer een maand te zien. “Totdat de street-art voor de Eiffeltoren is weggespoeld door de regen”, aldus Perrotin Gallery op Instagram.

Meer street-art

Vlug bij zijn dus, zo zie je de Eiffeltoren nooit meer. En mocht het reizen naar Engeland weer mogen, overweeg dan als liefhebber van street-art ook eens het Engelse Bristol. Dit is de hometown van Banksy, en die stad biedt naast kunst nog veel meer. Lees en bekijk hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.