Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 1 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Duurzame denim: deze jeans van hennep is dé aankoop van 2021

Denim is al decennia lang onverminderd populair, maar de productie biedt nogal al wat uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Levi’s introduceert dit seizoen de 551Z, die voor 55 procent uit hennep bestaat.

Levi’s loopt al een tijdje op de troepen vooruit als het gaat om innovatieve ontwerp- en productietechnieken. Zo richtte het merk Levi’s Wellthread op: een laboratorium om te experimenteren met nieuwe, duurzame technologieën. Het doel: een jeans die uiteindelijk volledig kan worden hergebruikt.

Levi's hennep denim
Bron: Levi's

Hennep: zacht en duurzaam

Om de mode-industrie volledig circulair te krijgen, moet nog veel gebeuren, maar Levi’s zet met de nieuwe collectie van Wellthread een paar grote stappen vooruit. Elk kledingstuk uit de collectie is geproduceerd met natuurlijke verftechnieken, biologisch geteeld katoen en stoffen die voor 55% zijn gemengd met hennep.

Hennep heeft als voordeel dat het minder water en minder pesticiden nodig heeft dan katoen. De afgelopen seizoenen investeerde Levi’s in manieren om van hennep een zachtere en bruikbare vezeloplossing te maken. De hennep die in de nieuwe Wellthread-collectie is verwerkt, is bovendien afkomstig van gewassen die zijn gevoed met veel regen. Dat betekent dat het waterverbruik tijdens de productie drastisch afneemt.

Paradepaardje: de 551Z

Het paradepaardje van de Wellthread-collectie van dit seizoen is een nieuwe stijl voor mannen: de 551Z, een authentieke, rechte pasvorm met een rits. Met exact dezelfde uitstraling als traditionele denim van Levi’s: zacht, comfortabel en verfijnd.

Levi's Denim hennep
Bron: Levi's

Maar de innovatie stopt niet bij het gebruik van hennep: Levi’s Wellthread focust zich ook op plantaardige kleurstoffen. Dankzij een innovatieve techniek kunnen ultrasone golven een kleurstof op de vezel aanbrengen. Zo zijn er minder chemicaliën nodig tijdens het productieproces, wat de ecologische voetafdruk per kledingstuk verkleint.

 Zo krijgt de 551Z Authentic Straight in Botanic Blue zijn kleur van natuurlijke indigo, die in de VS wordt geteeld als vervangend gewas voor tabaksboeren. Maar ook alle shirts uit de collectie zijn gemaakt met deze verftechniek op basis van planten. Niet verkeerd om een stapeltje van in je kast te hebben liggen, dus.

Geen schuldgevoel

Wil je er deze lente up to date bij lopen, maar ook graag zonder al te veel schuldgevoel nieuwe kleding kopen, dan is de Wellthread-collectie van Levi’s dus een mooie optie. Alle denim en T-shirts bestaan behalve hennep uit organic cotton: gekweekt zonder synthetische chemicaliën, pesticiden of meststoffen. Beter voor het grondwater, de bodem en het milieu en bovendien ondersteunt het gezondere landbouwgemeenschappen.

Levi's Denim hennep
Bron: Levi's

De washes (de afwerking waardoor je jeans een bepaalde uitstraling krijgt) worden tegenwoordig uitgevoerd met speciale Water<Less-technieken die tot 96 procent water kunnen besparen. Dankzij deze techniek bespaarde Levi’s de afgelopen 10 jaar al meer dan 3,5 miljard water. Nogal een innovatie, dus.

Zin gekregen om te shoppen? Klik hier.

In samenwerking met Levi's

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.