Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 16 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel meer is je euro waard met duurzaam beleggen dan klassiek

Duurzaam beleggen of investeren in traditionele fondsen? Wat is beter? En hoe zit het met het rendement?

Daarover laten we het woord graag aan Robert Gouda, expert duurzaam beleggen bij de ASN Bank. “Alleen in bijzondere omstandigheden winnen traditionele fondsen in de energiesector het van duurzame, zoals een energiecrisis door oorlog.”

‘Motie tegen duurzaam beleggen onterecht’

“De motie van Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) met de oproep aan pensioenfondsen om te stoppen met duurzaam beleggen, gaat ervan uit dat er een spanning bestaat tussen rendement en duurzaamheid en/of andere maatschappelijke doelen. Dat blijkt onterecht.

robert gouda duurzaam beleggen
(Afbeelding: ASN)

Duurzame fondsen kunnen zich (meer dan) meten met traditionele fondsen. Dat blijkt uit onderzoek van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).”

‘Hoger rendement dan traditionele fondsen’

“De cijfers van Morningstar laten een rendementsverschil zien van 12,6 procent versus 8,6 procent. Dat zijn de rendementen over 2023 van duurzame fondsen versus traditionele fondsen. Ook in 2019, 2020 en 2021 deden duurzame fondsen het beter zo onderzocht IEEFA. Een verklaring voor dit verschil is dat duurzame fondsen minder beleggen in de energiesector.

Als je begin 2019 100 euro had belegd in een duurzaam fonds dan was dit eind 2023 135 euro waard geweest. Diezelfde 100 euro in een traditioneel fonds zou eind 2023 125 euro waard zijn geweest.

Alleen in bijzondere omstandigheden laten traditionele fondsen met meer investeringen in de energiesector een beter rendement zien dan duurzame fondsen. Zoals in 2022 toen de oorlog in Oekraïne zorgde voor een energiecrisis.”

‘Pensioenfondsen hebben er baat bij’

“Het is duidelijk zichtbaar dat steeds meer energie duurzaam wordt opgewekt. Uiteindelijk zal dat effect hebben op fossiele bedrijven. Als er steeds minder olie nodig is zal de prijs dalen en zullen voorraden die nu nog in de grond zitten minder waard worden. Wil je hier dan in beleggen als pensioenfonds?

Omdat een pensioenfonds belegt voor haar deelnemers die op lange termijn van een welverdiend pensioen willen genieten, blijkt duurzaam beleggen een hele goede keuze. Want hiermee gaat een pensioenfonds voor en een leefbare wereld en een goed pensioen. Lijkt mij een prettig vooruitzicht.”

Het onderzoek gebaseerd op cijfers van Morningstar, dat data van duizenden beleggingsfondsen wereldwijd verzamelt. Robert Gouda, expert duurzaam beleggen bij de ASN Bank, is deelnemer van de dienst ANP Expert Support.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.